Martha Hartlief gegrepen door doppenactie voor geleide- en hulphonden

REGIO

Martha Hartlief uit Donderen is gegrepen door een bijzondere inzamelactie voor het goede doel. Ze is met Erik-Jan Zuidberg uit Assen coördinator van de noordelijke doppenactie ten bate van KNGF Geleidehonden. "Een kleine moeite, maar het betekent heel veel!".

Martha is ongeveer een jaar geleden met de activiteit begonnen. "De inzameling is in België gestart, maar daar weer gestopt. In begin was het heel klein, maar het wordt steeds groter en op een bepaald moment loop je logistiek tegen problemen  aan. De groep van spaarders is zo groot, bij ons in Donderen zijn we inzamelpunt", laat ze weten. Voorlopig is daar, op de veehouderij Maatschap Hartlief-Lammers, ook nog plek genoeg. "Alle dopjes gaan hier naar toe. Erik-Jan Zuidberg is blind vanaf zijn tiende levensjaar, en hij heeft mij 'besmet' met dit goede doel", lacht ze. "Ik ben actief in de transportwereld, heb een assurantiekantoor met name voor de transportbranche. De inzameling gaat in overleg met KNGF Geleidehonden. Erik-Jan heeft een planning, wie tien zakken vol heeft, neemt contact op. Erik-Jan maakt dan een planning en gaat samen met een vrijwillige chauffeur alles ophalen. We hebben twee vrijwillige chauffeurs, Jan Willem en Bert", legt de Donderense uit. Sommige inzamelpunten hebben al meer opslagruimte, in de vorm van big bags van twee kuub. "Zo langzamerhand krijg je steeds vergroting van de inzamelpunten."

Statiegeld

De actie is even simpel als doeltreffend. "Mensen denken dat je voor statiegeld een fles mét dop moet inleveren, maar dat is niet zo. Het dopje kan apart worden ingeleverd, bijvoorbeeld voor het KNGF. In sommige winkels draait personeel de doppen van flessen voor dit doel. Voor iedere  1000 kg krijgt het KNGF 250 euro. Wij zijn hier inzamelpunt voor Groningen, Friesland en Drenthe. Erik-Jan zorgt dat de doppen hier komen, in big bags. Bij 27 big bags heb je een 40 kuubs container vol. Daar gaan de doppen losgestort in. Onze vrachtauto gaat bijna wekelijks naar de verwerker, wij verzorgen het transport naar Biddinghuizen." "Ook is onze vrachtauto voorzien van reclameborden, speciaal voor het goede doel maar ook om de transportbranche een goed imago mee te geven. Het vervoer van de doppen voor KNGF kost niets." "Twee weken geleden hadden we twee containers met in totaal 13.560 kg aan doppen weggebracht, daarvoor krijg je zo'n 3500 euro. Dat tikt wel aan", aldus de Donderense. Toch is zo'n bedrag beperkt. "De basisopleiding voor een geleidehond kost zo'n 5000 euro. Maar goed, dit doe je wel met dopjes. Iedereen kan dopjes sparen, we proberen ook basisscholen te laten sparen. Die kunnen bij het KNGF ook een verzoek indienen om een ambassadeur naar school te laten komen. Zoals Erik-Jan. Die laat dan bijvoorbeeld zien wat de hond voor hem doet.  Op kinderen maakt dit enorm veel indruk."

Enorme groei

De actie maakt een flinke groei door. "Het wordt landelijk enorm opgepakt. In alle hoeken wordt gespaard en verwerkingsbedrijven werken mee. Mensen met een goed hart zeggen gewoon, dat gaan we regelen. Prachtig. Ook mensen die zelf een geleide- of hulphonden hebben, zijn fanatiek. Erik-Jan (30) bedient de vrachtauto samen met de chauffeur. "De inzet van Erik-Jan heeft me persoonlijk erg geraakt. Zelf hou ik van sport met jachthonden. Ik doe veel met honden, kan ze veel leren. Maar als je dit ziet, zoals honden die worden opgeleid als blindegeleidehond, assistentiehond, autisme-geleidehond en buddyhond... Ik ga trouwens ook wel met Erik-Jan mee naar seminars, daar lopen dan zo'n 80 geleidehonden. Ik  zit dan vol verbazing te kijken."

Leek

De actie groeit, recentelijk ook met inzameling via drie Jumbo-supermarkten en de Albert Heijn in Leek in dozen of zakken. "We hebben nu ook van HRM Hoeksema (afvalinzamelaar in Leek-red.) een aanbieding. Het bedrijf stelt een containerbak ter beschikking, de mensen daar zijn ook enthousiast. We waren op het Truckstarfestival in Assen, en maakten reclame voor het KNGF op de auto. Erik-Jan gaf daar uitleg. "Van de Zwarte Cross kwamen veel doppen, en ik heb al gezegd dat we volgend jaar naar de wandelvierdaagse in Nijmegen moeten. En daar vier dagen 'doppen draaien'. Op Truckstar gaan we pannenkoeken bakken voor dit goede doel. We hadden eerst 15 kg meel, maar inmiddels is het al 20 kilo. Linda Renkema, echtgenote van een van mijn relaties, deed al een oproep: 'wie doneert een pak pannenkoekmeel voor het KNGF'." "We willen ook een plan voor de Rodermarkt uitzetten, met de  horeca. Hoeveel doppen worden daar niet afgedraaid? Een kleine moeite, het kost niemand iets. Het doel is ook heel dicht bij huis, je ziet waar het voor is." Voor meer info zie ook: www.geleidehond.nl (Eigen foto's.)        

Auteur

ggeersing