Met luide carbid knallen het oude jaar uit in Huis ter Heide en Roderesch

HUIS TER

HEIDE Aan carbid en melkbussen geen gebrek, maar wel aan droog weer. En in de toekomst gebrek aan personeel, want het Carbid Team stopt.

Oudejaarsdag staat in Huis ter Heide weer in het teken van carbid schieten. De Belangenvereniging en het Carbid Team hadden een aardige batterij opgesteld, inclusief een fors stuk 'geschut'. Ondanks het natte weer was er aardig bekijks. Tussen de buien door klonken harde knallen. In de tent, tegen de gure wind afgeschermd door aardappelkratten, is het gezellig schuilen met onder meer bier, gluhwein en hamburgers. In Roderesch werd de traditie ook hoog gehouden, met soms flinke steekvlammen... Frank Roeles van het Carbid Team Huis ter Heide, ligt uit waarom het team stopt. "We hebben het zes, zeven jaar gedaan, op een gegeven moment ben je er klaar mee. En er is geen opvolging die oud genoeg is. We willen nu ook een keer aan de andere kant staan", laat hij weten. De publieke belangstelling was zondag wisselend. "Vanaf uur of drie was de tent wel vol, veel bekenden uit de buurt, ik denk wel zo'n 200 man." Het team bleef lang intact. "Een lid van team was eerder al weggegaan, de rest van team was nog hetzelfde. Een man of tien, vorig jaar waren nog twee extra, die hadden nu verplichtingen elders. Wat ons hoogtepunt was? Ik denk vorig jaar, het weer zat perfect mee, hadden nog wat extra activiteiten. Een springkussen en een rodeostier. Die hebben we nu op laatste moment afgezegd vanwege het weer", legt de organisator uit. "Vorig jaar waren er ook veel mensen uit Kloosterveen. Ach, we hadden sowieso al iets van, we gaan allemaal een kant op... Wij gaan zelf naar Zeijen, dus ook uit de buurt... Twee van de negen man wonen nu nog in Huis ter Heide, maar anderen zijn nog wel betrokken bij het dorp", vertelt Roeles. "Trouwens, mochten er nog jongeren uit de omgeving zijn die er voor voelen om carbid te schieten, dan kunnen ze zich melden". Meer info bij Jeroen Langebeeke, tel. 06-11218846. In Roderesch en Roderwolde werd ook weer carbid verschoten, meer hierover op www.roderjournaal.nl

Auteur

ggeersing