Voedselactie voor Roemenië

REGIO

'Toen afgelopen week code oranje werd aangekondigd door erge sneeuwval, was Nederland gelijk in rep en roer. Wat een beetje sneeuw en kou hier al niet kan aanrichten!

Dit deed me terugdenken aan een jaar geleden toen wij rond deze tijd in Roemenie waren. Het was daar -29° en er lag een dik pak sneeuw. Daar vrij normaal in de winter, terwijl de leefomstandigheden niet met die van ons te vergelijken zijn. We waren in 1 van de zeer arme dorpen, waar veel mensen nog in houten krotjes wonen. Daar deelden we gebreide truitjes, mutsen, sjaals, ed uit. De kinderen stonden bij onze auto te wachten tot ze aan de beurt waren. Sommige kinderen nog redelijk warm gekleed maar anderen liepen met dikke sokken in hun zomerschoenen of hadden een dun jasje of alleen een trui aan. Toen bijna iedereen met een stapel warme kleding huiswaarts gekeerd was, zag ik nog een meisje staan. Ze was slechts gekleed in een legging, een T-shirt met lange mouw en een sjaal. Ze vroeg of ik misschien ook voor haar handschoenen had. Toen ik haar handen zag, helemaal dood en blauw van de kou, ging ik vlug op zoek naar handschoenen. Maar helaas, ze waren allemaal te klein. Ik moest mijn tranen wegslikken toen ik haar teleurgestelde blik zag. Op dat moment heb ik mijn eigen handschoenen uit gedaan en aan haar gegeven, ik had er immers genoeg. Die blijdschap op dat gezichtje, ik zie het zo nog voor me. Ik paste haar enkele truitjes en vroeg hoe ze heette en of ze thuis geen dikkere kleding had. Codruta vertelde dat ze geen geld hadden om kleding te kopen. Mama kon de dokter niet betalen en is nu heel ziek(kanker), daardoor kan mama ook het geld niet ophalen. Later hoorde ik dat haar moeder altijd zonder contract op het land had gewerkt waardoor ze niet verzekerd was. Ze leven alleen van de kinderbijslag (€10 pm) maar dit moeten ze persoonlijk ophalen in het gemeente huis, zo'n 8 km verderop. Moeder was vaak te ziek om dit te lopen en dan hadden ze niets. Voor gezinnen zoals die van Codruta Brecu en haar moeder houden wij, in deze voor hun zo zware wintertijd, altijd een voedselpakket actie. Wij willen u vragen om ons te helpen om deze gezinnen te kunnen verblijden met een voedselpakket door een gift over te maken op: Rek. nr. NL42ABNA0836575431 tnv Stichting Actie Roemenië, o.v.v. voedselpakket actie.' Trieneke en Joke Mulder, Namens stichting Actie Roemenië

Auteur

Albert-Jan Garama