Schilderijen van Lily Hogeveen in de Adventskerk

ASSEN

Lily Hogeveen-Huizinga, geboren in Groningen en wonend in Norg, begeleidt als andragoog en therapeut mensen in hun ontwikkeling. Zij publiceert daar ook over.

Sinds 1993 heeft zij zich ook als beeldend kunstenaar ontwikkeld en exposeert zowel in Frankrijk, waar zij een eigen galerie had, als in Italië (Florence Biennale 2009) en Nederland. In de expositie Liefde en Dood toont zij haar laatste werk. Er is veel veranderd in haar leven wat zichtbaar is in haar schilderijen. Speelden eerder lichtheid en humor een belangrijke rol, nu is het vooral kwetsbaarheid. Deze kwetsbaarheid is vooral te zien in de houding, gezichtsuitdrukking en handen van de door haar geschilderde personen. De expositie omvat portretten die op paradoxale wijze selfie’s zijn van Lily’s innerlijk beleven van verlies, de dood van haar echtgenoot en van haar dochter. Maar tegelijkertijd zijn het ook spiegels waarin ieder de eigen ontroering, de eigen vergankelijkheid kan ontdekken. Altijd laat haar werk een beweeglijke mix zien van tegenstellingen, van het lachen en van een traan. Over zichzelf zegt Lily Hogeveen: “Zonder iets van schilderen af te weten, mocht ik gewoon beginnen. Met restjes huisverf schilderde ik mijn eerste werkje en de vreugde van die eerste keer heeft me nooit meer verlaten. Wel heeft er een kleurverandering plaatsgevonden in mijn ziel.Het leven bijt soms hard, maar verdriet betekende voor mij ook verdieping.” De expositie wordt op zondag 7 januari om 16.00 uur door Dore Mulder, met improvisaties op de vleugel en bijbehorende tekst, geopend. Bezichtigingstijden: vrijdagmorgen van 10.00 - 12.00 uur en zondagmorgen rond de kerkdienst van 10.00 uur. Adventskerk, Lindelaan 49, Assen-oost. Eigen beeld.

Auteur

admin