DvhN zoekt Drentse rechtbankjury

ASSEN

Assen Veel mensen vinden dat rechters te soft zijn en te lage straffen geven. Klopt dat wel? Meld u via lezersjury@dvhn.nl aan voor de Drentse lezersjury van Dagblad van het Noorden, volg een strafzaak en geef na afloop uw eigen oordeel.

Bijna iedereen heeft een mening over onze rechtspraak. Straffen zijn te laag of juist te hoog. De rechters maken een afgewogen beslissing. Op basis van het door het Openbaar Ministerie aangeleverde bewijs in het dossier en wat zij horen op de zitting oordelen zij of een verdachte van een misdrijf schuldig is of niet. Toch kan een voor het gevoel lage straf en zeker een vrijspraak leiden tot onbegrip in de samenleving.

Aanmelden

Dagblad van het Noorden start binnenkort in de rechtbank in Assen met de lezersjury en roept belangstellenden op zich hiervoor aan te melden. Leden van de lezersjury krijgen de kans om een vooraf geselecteerde strafzaak bij te wonen. Ze maken mee hoe een rechtszaak verloopt tegen bijvoorbeeld een verdachte van het veroorzaken van een ernstig verkeersongeval, een inbreker of geweldpleger. De lezersjury mag na de zitting van de rechtbank haar eigen oordeel geven. Iedereen van achttien jaar en ouder kan zich aanmelden. Voorwaarde is dat u een tot twee keer per jaar overdag beschikbaar bent op een dinsdag of op een donderdag, want dan worden de belangrijkste strafzaken bij de rechtbank in Assen gehouden. Na afloop vragen we uw mening voor de krant en onze website. Bij elke zitting met rechtbankjury gaan drie juryleden mee.

Startbijeenkomst

Wie zich aanmeldt voor de lezersjury krijgt ook een uitnodiging voor de startbijeenkomst op woensdagavond 4 oktober in de rechtbank in Assen. Een strafrechter, een officier van justitie en een advocaat vertellen dan over hun werk en over hun ervaringen met het onderzoek naar misdrijven en over het strafrecht. De komende weken geven ze in interviews ook al in een inkijk in hun werk. Geïnteresseerd om mee te doen aan de lezersjury? Stuur dan een mail naar lezersjury@dvhn.nl met daarbij uw voor- en achternaam, leeftijd, woonplaats en een (mobiel) telefoonnummer. En, als het kan, ook een korte motivatie. Opgeven kan tot 25 september. Journalisten van Dagblad van het Noorden nemen contact op met de lezers die voor de rechtbankjury worden geselecteerd. Daniëlle Molenaar.

Auteur

Albert-Jan Garama