De Drentse Zaak met Bea Hoekstra

Roden

‘Jammer dat het alweer afgelopen is’

Bea Hoekstra is in april begonnen met haar praktijk voor therapie, coaching en training. Ondanks dat ze vooraf al meerdere cursussen voor het opstarten van een eigen bedrijf had gevolgd, vond ze haar deelname aan de workshopreeks de Ladder naar Succes zeer nuttig. ASSEN/NORG - Bijna dertig jaar werkte Bea Hoekstra uit Norg in het bankwezen, toen ze vorig jaar boventallig werd verklaard. Inmiddels is ze psychodynamisch therapeut en heeft ze haar eigen praktijk. ,,Toen ik bij de ING ging werken, was het de bedoeling dat dit tijdelijk zou zijn. Ik ben alleen blijven hangen”, lacht ze. ,,Voordat ik boventallig werd verklaard was het al een beetje gaan kriebelen. Ik werk graag met mensen en op persoonlijk vlak en dat miste ik steeds meer bij de bank.” In 2010 besloot ze zich daarom te gaan oriënteren op een geschikte studie. Het werd de opleiding tot psychodynamisch therapeut. ,,Het is praktijkgericht en ik werk met technieken en werkvormen uit de psychologie. Ik richt mij op de mens als geheel, op zowel het mentale als het lichamelijke deel. Ze hebben zoveel invloed op elkaar. Het is het beste als ze in balans zijn.”

Goede aanvulling

Vanuit de ING kreeg ze verschillende cursussen aangeboden, onder meer over het opstarten van een eigen bedrijf. Ondanks de kennis die ze daar al opdeed, besloot ze zich toch in te schrijven voor de Ladder naar Succes. Deze achtdelige workshopreeks helpt beginnende ondernemers bij het opstarten van hun bedrijf. Zo gaan de workshops over onder meer belastingen, de uitstraling van je bedrijf en zakelijke verzekeringen. ,,Ik vond het echt een goede aanvulling. Ook als je al best veel kennis over het ondernemen hebt opgedaan, hoor je nieuwe dingen”, legt ze uit. ,,Zo dacht ik vanuit mijn achtergrond in het bankwezen al best veel te weten over verzekeringen, maar ik heb zoveel nieuws geleerd.” Ze geeft aan daarnaast veel te hebben opgestoken van de workshop over de belasting. ,,Daar wist ik het minste van. Hoe zit het met de btw? Wat mag je wel aftrekken en wat niet? Ik was veel drukker met het vinden van cliënten voor mijn bedrijf. Met de belastingen aan de slag gaan is niet altijd fijn. Zo’n workshop houdt je dan wel scherp. Ik vind het eigenlijk jammer dat het alweer afgelopen is.”

Virtuele maagband

In haar praktijk ‘Bea Hoekstra therapie, coaching & training: Van zwaar naar lichter’ werkt ze onder meer met een virtuele maagband. Hiervoor brengt ze haar cliënten onder hypnose, zodat ze het onderbewuste aan kan spreken. ,,Het onderbewuste werkt met beelden en ervaringen, het bewuste vanuit ratio. Ik geef daarom het onderbewuste het beeld mee dat de cliënt een maagband heeft gekregen. Omdat het onderbewuste het als echt heeft ervaren, is het effect bijna hetzelfde als bij een echte maagband.” Ze geeft aan best kritisch te zijn en eerst niet te kunnen geloven dat het zo werkt. ,,Ik ben van het eerst zien, zelf ervaren en dan pas geloven. Ik heb het daarom zelf ook ondergaan en het hongergevoel en de behoefte aan eten was na de eerste behandeling al minder. Het is heel bijzonder, maar het werkt.”

Over De Drentse Zaak

In De Drentse Zaak komen gevestigde ondernemers en starters samen. In het monumentale pand aan de Beilerstraat in Assen kan men terecht voor kennis en inspiratie, voor (flexibele) ruimtes en een perfecte werk- en vergadersfeer. Kijk voor meer informatie op www.dedrentsezaak.nl. Het Geheime Wapen Tekstschrijvers. Eigen foto.

Auteur

Albert-Jan Garama