Oorlogsdocumentaires in het Drents Archief

Roden

In de maand mei draait in het Drents Archief de film Mien oorlog.

Enige tijd geleden heeft het Oorlogs Informatie Centrum Drenthe deze indrukwekkende documentaire ontwikkeld om de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog in Drenthe levend te houden. WOII-ooggetuigen vertellen over hun herinneringen aan onrecht, overheersing, onderdrukking en vervolging. De film is doorlopend gratis te bekijken in de Digilounge van het Drents Archief. Roelof Oosting Zussen Geesje en Dinie weten nog precies dat hun broer Roelof Oosting moest vluchten omdat hij hulp had geboden aan onderduikers. Hij vertrok uit Westdorp en kwam nooit meer terug. Lange tijd was hij ondergedoken bij Gerhard Taatgen, aan de Steendijk in Assen, en vervulde een belangrijke rol in het verzet. Roelof en zijn kompaan Albert Bijlsma werden bij een overweg in Assen opgepakt met een illegale radio. Op 18 september 1944 zijn ze in het Heukersbos bij Zeijerveen doodgeschoten. Jaarlijks herdenken Gerhard Taatgen en de zussen van Roelof hun held bij het oorlogsmonument nabij Zeijen. Evert Reinder Aukema Als de oorlog aanbreekt wordt Evert Reinder Aukema actief in het verzet. Hij regelt o.a. geld voor het Nationaal Steun Fonds dat de activiteiten van het verzet financiert. Zoon Floor is nog jong als zijn vader eind 1944 tijdens een razzia wordt opgepakt en nooit meer terugkomt. Kort na aankomst in concentratiekamp Neuengamme wordt Aukema opgehangen. Volgens de verhalen moesten de gevangenen elkaar ophangen. Het officiële overlijdensbericht bereikt zijn familie pas in oktober 1945. Piet Pomp Piet Plomp was twaalf jaar en herinnert het zich maar al te goed. Elke avond, tegen half 11, trok er een colonne van wel veertig vliegtuigen over hun huis in Nieuw Dordrecht. Met bommen op weg naar Duitse steden. Niet alle vliegtuigen keerden weer terug van hun tocht. Op 23 augustus 1944 gaat het met een van de vliegtuigen, een Britse lancaster bommenwerper, vreselijk mis. Piet en zijn broer liggen te slapen als een bom in hun huis terecht komt en ontploft. Nee, dat vergeet je nooit. De documentaire Mien oorlog is van 2 tot en met 31 mei tijdens openingstijden doorlopend te bekijken in de Digilounge van het Drents Archief. De toegang is gratis. Het project Mien Oorlog is mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van: Provincie Drenthe, VSB-fonds, Gemeente Meppel, Gemeente Westerveld, Gemeente Tynaarlo, Gemeente Coevorden, Gemeente Assen, Gemeente Midden-Drenthe, Gemeente Borger-Odoorn, Gemeente De Wolden, Gemeente Emmen, Gemeente Noordenveld, Gemeente Hoogeveen, Gemeente Aa en Hunze, Stichting Lambers Burger, Prins Bernhard Cultuurfonds en Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

Auteur

Albert-Jan Garama