Bezoekers onder de indruk tijdens open dag Esserheem

VEENHUIZEN

Niemand wil graag naar de gevangenis, maar toch was het afgelopen zaterdag druk bij Esserheem in Veenhuizen. Zo’n 250 belangstellenden hadden zich aangemeld voor een kijkje achter de gevangenismuren.

Het bezoek was wel in de geruststellende wetenschap dat hun bezoek slechts van korte duur was. Esserheem hield zaterdag namelijk een open dag. Dat je niet zomaar een gevangenis binnenkomt, bleek ook tijdens de open dag. Alle bezoekers moesten zich vooraf aanmelden, bij binnenkomst een identiteitsbewijs tonen en vervolgens piepvrij door de detectiepoort. Na een welkom en korte introductie mochten de bezoekers, die verspreid over de dag in groepen werden rondgeleid door gevangenispersoneel, op plekken kijken waar normaal gesproken geen buitenstaanders welkom zijn. De rondleiding voerde de belangstellenden onder andere langs de diverse voorzieningen en faciliteiten van Esserheem, zoals de sportruimte, het multifunctionele stiltecentrum waar plek is voor diverse geloofsovertuigingen, de bezoekzaal waar gedetineerden een bezoek kunnen ontvangen en de luchtplaats. De pas in gebruik genomen familiekamer, waar gedetineerde vaders in een ontspannen setting hun kinderen kunnen ontvangen en samen activiteiten kunnen doen, was eveneens onderdeel van de rondleiding.

Cel

Ook de afzonderingsafdeling waar gedetineerden voor straf of voor hun eigen veiligheid tijdelijk geplaatst kunnen worden, werd bezocht. En de bezoekers van de open dag mochten een kijkje nemen in een reguliere cel waarvan de gevangenis er 241 heeft. Veel bezoekers waren verrast door de beperkte omvang van zo’n cel, die slechts zo’n tien vierkante meter groot is, maar waar de gedetineerde heel wat tijd moet doorbrengen. Het uitgebreide arbeidscomplex van Esserheem, waar gedetineerden dagelijks een halve dag werken werd bekeken. Naast eenvoudige klussen als inpakwerk wordt hier vakarbeid verricht, zoals hoogwaardige laswerkzaamheden, waarvoor gedetineerden een diploma kunnen halen die ook buiten de gevangenis van waarde is . Het intern bijstandsteam (IBT), een soort gevangenis-ME, verzorgde demonstraties om te laten zien hoe er wordt opgetreden tegen gedetineerden die niet mee willen werken en daarmee de veligheid in de inrichting in gevaar brengen. Een belangrijke reden voor PI Veenhuizen, dat naast Esserheem bestaat uit Norgerhaven (dat voor tenminste drie jaar gedetineerden uit Noorwegen huisvest), om een open dag te houden is de buitenwacht een genuanceerd beeld te laten vormen van detentie. Die opzet is zeker geslaagd, zo bleek wel uit de reacties van de bezoekers, die vooraf vaak geen idee hadden van het leven, werken en verblijven in een gevangenis. Eén van de bezoekers stuurde na afloop van de open dag het volgende bericht naar Esserheem: “We hebben deze middag als zeer positief ervaren. Het is goed om ook eens de medewerkers aan het werk te zien en om te vernemen hoe groot de motivatie is van de medewerkers binnen uw organisatie. Het is wel een bijzondere ervaring om eens binnen de muren te kijken van uw bedrijf. We hebben zeer genoten van de verhalen van de rondleiders. Petje af voor deze mensen. Bedankt!!!” (Foto's Anneke Poelma.)

Auteur

ggeersing