Huus van de Taol met Drents-Gronings telwoordenboek

Beilen

Een boek over alleen maar Drentse en Groninger telwoorden? Een boekje dat de rijkdom van de Drentse en de Groninger taal toont met alleen maar telwoorden? Kan dat? Jazeker!

De samenstellers Abel Darwinkel van het Drentse Huus van de Taol en Ingeborg Nienhuis van het Bureau Groninger Taal en Cultuur laten op een leuke, onderhoudende manier zien dat telwoorden belangrijk en bijzonder genoeg zijn om een boek over te schrijven. Tellen leert iedereen al op jonge leeftijd. Een kind van een jaar of vier kan al tot vijf tellen, de vingers van één hand, en zit het eenmaal op de basisschool dan telt het zo tot tien. In groep 3 komt tot honderd tellen al gauw in zicht en vervolgens zijn duizend en ontelbaar niet ver meer weg. Het Drents-Gronings telwoordenboekje laat de grote verscheidenheid zien van de streektaal in Groningen en Drenthe. ‘Zeum’ is in Drenthe en Groningen de uitspraak van het Nederlandse 7. De keus tussen ‘Tien’ of ‘tiene’, is ook nog aardig overzichtelijk, maar de variatie bij vier is schier oneindig in Groningen en Drenthe. Per plaats kan de lezer zien hoe er geteld wordt in de streektaal en hoe die streektaal telkens een klein beetje verandert. Ook de verschillen tussen de generaties worden hier en daar zichtbaar gemaakt. Het telwoordenboek 10 is een zogeheten ‘omkeerboek’. De ene kant is het Drentse telwoordenboek, de andere kant is het Gronings telwoordenboek. Het boek is te koop in de Drentse boekhandel of via de website www.drentheboeken.com

Auteur

Albert-Jan Garama