Pieter Dirk Torensma bij Innerlijk Besef Norg

ZEIJEN

De Friese kunstenaar Pieter Dirk Torensma spreekt dinsdag 7 maart bij Innerlijk Besef Norg over “Eeuwige natuur, eerbewijs aan de geometrische wetmatigheden van de natuur”. De lezing gaat over de diversiteit aan patronen en maatverhoudingen, de gulden snede en zal gepaard gaan met een mooie beeldpresentatie.

Deze lezing begint om 19.30 uur in Zalencentrum Hingstman te Zeijen en wordt georganiseerd door Stichting Innerlijk Besef uit Norg. Entree 10 euro,donateurs 8 euro, jongeren tot 22 jaar 6 euro. Informatie: telefoon 0592-656610, E-mail: info@innerlijk-besef.nl, of zie www.innerlijk-besef.nl De Friese kunstenaar Torensma werkt al zo'n 20 jaar aan zijn 'Magnum Opus’: een serie schilderijen getiteld de Iconen voor Geometer. Met deze serie bewijst hij eer aan de geometrische wetmatigheden in de natuur. Pieter is gegrepen door de diversiteit aan patronen en maatverhoudingen, de gulden snede. Deze tekenen zich niet alleen af in het klein - in radiolaria, (sneeuw)kristallen en plantenvormen - maar ook in het groot zoals de banen die de planeten trekken om de zon. Daarbij komt ook de geometrie van het bijenvolk aan de orde. Dit wordt wel benoemd als de 'Heilige Geometrie’. Aan de hand van deze serie schilderijen neemt de kunstenaar zijn publiek verhalend mee op avontuur. Er ontvouwt zich een ontdekkingstocht, waarbij hij deze getalsmatige patronen en maatverhoudingen toont. De lezing wordt omlijst door een ‘beeldrijm' met een algemeen overzicht van zijn oeuvre waarin zijn levensgevoel, inspiratie en thematiek worden belicht. Tijdens de lezing zullen boeken met een overzicht van zijn schilderijen en kaarten van zijn werk verkrijgbaar zijn. Er wordt ook een aantal giclée's van zijn werk tentoongesteld.

Auteur

ggeersing