Gedetineerdenkunst in Gevangenismuseum

VEENHUIZEN

“Top, Leon! Veel sterkte nog en maak alsjeblieft veel mooie dingen!” “Vol verwondering keek ik naar je werk. Pas daarna las ik je beweegredenen; Indrukwekkend.” Ik vind het heel mooi, maar het staat wel erg scheef”. “Ik vind het heel knap dat je stenen maakt van tandpasta!”

In het Gevangenismuseum is tijdelijk een interessant object te zien: Het Droomhuis. Gemaakt door Leon, een gedetineerde, die momenteel verblijft in het huis van bewaring in Dordrecht. Enige tijd geleden werd het Gevangenismuseum over het werk van Leon getipt door de humanistisch geestelijk verzorger van de PI Dordrecht. Leon maakt beelden van alledaags materiaal dat voorhanden is in de gevangenis, zoals tandpasta, koffie en zelfs vogelzaad. Daar maakt hij gebouwtjes van; altijd met een diepere boodschap. Ze gaan over leven en opnieuw beginnen. Het Gevangenismuseum was onder de indruk van het Droomhuis omdat het laat zien dat iemand met veel creativiteit, vindingrijkheid, geduld en doorzettingsvermogen toch een uitlaatklep weet te behouden, met allerlei materialen die wél voorhanden zijn. Leon maakt de beelden in zijn cel, omdat er tegenwoordig geen ruimte meer is voor creatieve activiteiten (crea) in de gevangenis.

Reageren

Bezoekers van het museum kunnen, door middel van het schrijven van een kort briefje, ter plekke reageren op het kunstwerk. Het museum zorgt er vervolgens dat de berichten worden doorgestuurd naar Leon. Dit geeft een extra dimensie aan de mini-expo. Want wanneer krijg je de kans om met een gedetineerde te “communiceren”? In korte tijd kwamen er al rond de 300 reacties binnen. Leon heeft een website, waar hij enkele werken presenteert en zelfs te koop aanbiedt. Ook het werk dat in het museum staat, is te koop. Het kunstwerk is in het Gevangenismuseum te zien tot 31 juli 2017.

Auteur

ggeersing