Snoeicursus jonge hoogstamfruitbomen

REGIO

Landschapsbeheer Drenthe houdt zaterdag 21 januari 2017 in Zeijen een beginnerscursus over het snoeien van jonge hoogstamfruitbomen.

Het snoeien van fruitbomen is een vak apart en goede kennis en voorbereiding is zeer aan te raden. Wie wil leren snoeien of de kennis erover opfrissen, kan zich aanmelden via www.lbdrenthe.nl. In de eerste vijf jaar is het van belang om de fruitboom de juiste vorm mee te geven. Een appelboom krijgt een appelvorm en een perenboom een piramidevorm. De horizontale takken die ontstaan stimuleren de groei en ontwikkeling van het fruit, bieden steun voor de ladder en u kan met gemak een hangmat eraan bevestigen. En kent u de kreet: u moet de pet er doorheen kunnen gooien? Tijdens de cursus leert u wat dit betekent. Tijdens de snoeicursus wordt kort ingegaan op de ontwikkeling en de verschillende vormen van beheer van hoogstamfruitbomen. Deelnemers krijgen inzicht in de theoretische achtergronden van het snoeien en praktische tips voor thuis. De meeste bomen groeien niet volgens het boekje, dus er wordt ook in de praktijk geoefend. Deelname aan de cursus is gratis voor vrijwilligers van Landschapsbeheer Drenthe. Niet-vrijwilligers betalen 20 euro. Deze bijdrage is inclusief koffie/thee, lunch, gereedschap en cursusmateriaal. Deelnemers worden om 10.00 uur verwacht in café-Zalencentrum Hingstman, Hoofdstraat 18 in Zeijen. De snoeidag duurt tot ongeveer 15.00 uur.

Auteur

ggeersing