Dag van de Drentse Geschiedenis

Roden

Historische verhalen staan 1 oktober centraal in de binnenstad van Assen. Met theater, films, workshops, rondleidingen, interviews en lezingen is Assen die dag hét podium voor een groot evenement met een historisch tintje. De Dag van de Drentse Geschiedenis biedt een gevarieerd programma voor iedereen van 4 tot 99 jaar. De dag is gratis toegankelijk en staat dit jaar in het teken van ‘Grenzen’.

Deelnemers kunnen griezelen tijdens een Ghost-tour door de binnenstad, schrijfster Suzanna Janssen geeft een interview over de grens tussen feit en fictie, Jan Blokker vertelt over de oudste lijnrechte grens ter wereld en marskramer Massimo brengt eeuwenoude verhalen tot leven. Wie actief aan de slag wil kan het verleden beleven met een virtual realitybril, meedoen met de pubquiz of een workshop middeleeuwse dans. Van 13.00-17.00 uur staan meer dan 20 activiteiten op acht locaties op het programma. Kijk voor het hele overzicht op www.drentsarchief.nl/dvddg Deskundigheidsbevordering De Dag van de Drentse Geschiedenis wordt in 2016 geïntroduceerd bij het brede publiek, maar in de educatiesector is het al enkele jaren een begrip. Op de vrijdag vóór de Dag van de Drentse Geschiedenis is er een programma voor geschiedenis- en CKV-docenten, educatief medewerkers van musea en vrijwilligers van erfgoedinstellingen. Zij krijgen ideeën aangereikt om de Drentse geschiedenis te gebruiken in lessen en jaarprogramma’s om de jeugd te betrekken bij de historische verhalen van Drenthe. De Dag van de Drentse Geschiedenis wordt georganiseerd door het Drents Archief en K&C, in samenwerking met Cultureel Hart Assen. De Dag van de Drentse Geschiedenis wordt mogelijk gemaakt door provincie Drenthe en gemeente Assen. Bovenstaande is een greep uit het afwisselende programma tijdens de Dag van de Drentse Geschiedenis. Meer informatie is te vinden in de agenda op www.drentsarchief.nl of op www.kcdr.nl. De Dag van de Drentse Geschiedenis wordt mogelijk gemaakt dankzij een financiële bijdrage van de provincie Drenthe.

Auteur

Albert-Jan Garama