Wil Schackmann schrijft over Veenhuizer kinderkolonie

VEENHUIZEN

Uitgeverij Atlas Contact, Drents Archief en het Gevangenismuseum houden vrijdag 23 september de feestelijke presentatie van 'De kinderkolonie', het nieuwe boek van Wil Schackmann.

Het eerste exemplaar wordt overhandigd aan Cees Bijl, gedeputeerde cultuur provincie Drenthe en portefeuillehouder nominatiedossier Unesco Werelderfgoed. In De kinderkolonie beschrijft Schackmann de lotgevallen van de weeskinderen die vanaf 1824 werden opgezonden naar de kinderkolonie in Veenhuizen. Hier moeten ’s lands meest kansarme kinderen door de Maatschappij van Weldadigheid worden opgevoed tot nijvere landarbeiders. Een plan dat anders uitpakt dan bedoeld. Met dit boek complementeert Schackmann zijn inhoudelijke serie over de Nederlandse koloniën van de Maatschappij van Weldadigheid, die samen met de Belgische koloniën in 2018 de status van Unesco Werelderfgoed hopen te verkrijgen. In 2006 verscheen 'De proefkolonie', het veelgeprezen boek over Frederiksoord dat negen keer werd herdrukt. In 2013 verscheen 'De bedelaarskolonie', over bedelaarsgesticht Ommerschans.

Auteur

ggeersing