Turfvaartdagen in Appelscha

Appelscha

Op zaterdag 20 en zondag 21 augustus worden wederom de tweejaarlijkse Turfvaartdagen georganiseerd langs de Opsterlandse Compagnonsvaart in Appelscha. Dit jaar staat het thema “De Turfroute” centraal, met onderwerpen als de geschiedenis omtrent de ontginning van het kanaal en van de omliggende veengebieden.

De opzet van deze dagen is het toegankelijk maken van en kennis behouden over oude ambachten en het bezichtigen van historische schepen. Ook dit jaar kan Stichting Turfvaartdagen Appelscha zich verheugen op deelname van vele authentieke schepen uit het gehele land, waaronder de museumschepen de Familietrouw van het Veenkoloniaalmuseum te Veendam, de Aebelina en de Rot. Behalve de museumschepen zullen er oude opduwers, skûtsjes, tjalken, pramen en sleepboten te bewonderen zijn. Naast de historische schepen kunnen de bezoekers genieten van allerlei soorten oude ambachten die in de ruim vijftig kramen te zien zijn. Bovendien zullen ambachtslieden van de historische scheepswerf Wolthuis te Hoogezand-Sappemeer het vak “klinken” demonstreren.  Op de zaterdag wordt een spelroute speciaal voor de kinderen georganiseerd. Zij kunnen meedoen aan diverse Oudhollandse spelletjes. Op beide dagen kan het publiek genieten van diverse shantykoren, volksdansgroepen en straattheater. De Turfvaartdagen worden gehouden van 12.00 uur tot 17.00 uur. De entreeprijs voor volwassenen bedraagt twee euro. Kinderen tot en met twaalf jaar hebben gratis toegang. Kijk voor meer informatie op www.turfvaartdagen.nl.

Auteur

Redactie