Bustour langs huizen van stand in Noord-Drenthe

RODEN

Rond 1650 kende Drenthe 18 havezaten. Bezitters van deze landgoederen waren van adellijke afkomst. Verhalen over het leven op de Drentse havezaten zijn er volop.

Donderdag 11 augustus kunnen deelnemers aan de bustour ‘Huizen van Stand Noord-Drenthe’ mee op reis langs de geschiedenis van deze ridderlijke verblijven. De tocht begint met een introductie en een kopje koffie in het Drents Archief en een korte wandeling rond landgoed Overcingel in Assen. Via pittoreske weggetjes rijdt de bus naar de plek voor de lunch, landgoed Lemferdinge in Paterswolde. Onderweg komen de deelnemers van alles te weten over de adellijke geschiedenis van Noord-Drenthe. Na de lunch wordt een bezoek gebracht aan de havezate Mensinge in Roden. Na een uitvoerige rondleiding gaat de tocht binnendoor naar Eelde. Bij museum De Buitenplaats staat een bezoek aan de prachtige tuin op het programma, waar de deelnemers meer horen en zien van het Nyssinghhuis. Dit was ooit het Eelder schultehuis. Deelnemers kunnen opstappen Groningen (vertrek bij station Groningen 08.45 uur) en in Assen (Drents Archief 09.15 uur). De bus is om 17.15 uur weer terug in Assen en om 18.00 uur in Groningen. Prijs 61,50 euro. Aanmelden kan tot 10 augustus via touring.groningen@arriva.nl of telefonisch: 050-526 02 68 onder vermelding van ‘Tour d’havezathe’  

Auteur

ggeersing