Vakantiemuzikanten actief in Drents Vakantie Orkest 2016

BEILEN

/WESTERBORK - Bijna 80 vakantiemuzikanten vanuit Zuidlaren, Loppersum, Oldemarkt, Surhuisterveen, Groningen, Hoogeveen, Assen en andere plaatsen in én buiten Drenthe komen deze zomer bij elkaar in het Drents Vakantie Orkest 2016.

Vanaf woensdagavond 13 juli maken ze wekelijks samen muziek in een groot blaasorkest onder leiding van de ervaren dirigenten Thom Zigterman uit Akkrum en Johan Gerkes uit Hijken. Dit project van Stichting Betoeterd uit Beilen is een vervolg op de eerste succesvolle editie, in de zomermaanden van 2015. “Blijkbaar zijn er veel amateurmuzikanten die het leuk vinden om in de vakantie óók met elkaar te musiceren”, licht Jeannet Boverhof toe, die het orkestproject samen met bestuurssecretaris Petra Mones organiseert. “Naast het dirigententeam hebben we ook twee internationaal bekende gastdirigenten uitgenodigd om het orkest te komen dirigeren, Jacob de Haan en Bert Appermont. Zij nemen gloednieuw, nog niet eerder gespeeld eigen werk mee”. De zeven (openbare) repetities worden gehouden in Muziekcentrum Noordenveld in Roden, de repetitieruimte van muziekvereniging Noordenveld. In 2015 vond het eerste Mais & Stro Concert plaats in Beilen, een ludieke variant op het tv-programma Maestro. Dat het dirigeren van een groot orkest geen sinecure is, ervoeren o.a. voormalig burgemeester van gemeente Midden-Drenthe Jan Broertjes en “tuinkabouter” Jan Voortman (inmiddels ambassadeur van St. Betoeterd). Tijdens het Mais & Stro Matinee op zondagmiddag 28 augustus in zaal Meursinge Westerbork gaan de deelnemers van de Mais & Stro Competitie de strijd aan om de Mais & Stro Bokaal 2016. Foto door Wiebe Veenstra.

Auteur

Albert-Jan Garama