Twee winnaars Drentse Talentprijs Cultuur

NOOITGEDACHT

Voor het eerst zijn twee genomineerden bekroond tot winnaar van de Drentse Talentprijs Cultuur. De juryprijzen gaan naar de 16-jarige componist en trombonist Arjan Linker uitNieuw-Amsterdam en de 20-jarige schrijfster Jante Wortel uit Assen.

Dit werd op 6 juni bekendgemaakt tijdens de prijsuitreiking in Hof van Saksen in Nooitgedacht. Aan de prijs, die jaarlijks door K&C wordt uitgereikt, is een glassculptuur en een geldprijs van 2.500 euro verbonden.

Arjan Linker krijgt de prijs voor zijn muzikale prestaties, maar vooral voor zijn werk als beginnend componist. In 2015 schreef Arjan een muziekstuk dat is uitgevoerd door het Metropole Orkest. Jante Wortel ontvangt de prijs voor haar poëtische, verrassende en soms wringende verhalen. Naast Arjan Linker en Jante Wortel was urban art kunstenaar Nicky Nahafahik uit Hoogeveen genomineerd voor de Talentprijs.

De jury noemt Arjan een multitalent en een wonderkind. Het lijkt alsof hij met zijn muziekinstrument is geboren. De jury vindt het verbluffend dat iemand van zijn leeftijd een muziekstuk bedenkt en deze daarna filmisch op papier kan zetten. Een groot romantische geest afkomstig van karige zandgrond, aldus de jury.

Jante Wortel is volgens de jury een taalkunstenaar en schrijft in haar juryrapport dat ze heel precies, maar soepel schrijft en over een enorme artistieke kwaliteit beschikt. Door haar manier van schrijven en performen heeft Jante het vermogen andere mensen te raken en trekt ze de lezer en toehoorder naar zich toe.

De Talentprijs is een stimuleringsprijs van K&C, expertisecentrum en projectorganisatie kunst en cultuur in Drenthe voor cultureel talent uit Drenthe. De jury verwacht dat de winnaar de prijs besteed aan de ontwikkeling van zijn/haar talent door bijvoorbeeld het volgen van extra cursussen of masterclasses.


Auteur

Redacteur