Bijenzwerm strijkt neer in Veenhuizen

VEENHUIZEN

Een inwoner van Veenhuizen ontdekte zondag een grote zwerm bijen hangend aan een afrasteringspaaltje bij de Generaal van den Boschweg.

Aangezien Stichting Bijen is Leven ook enkele bijenkasten in Veenhuizen heeft staan werden de imkers gebeld. Ieder jaar gaan bijenvolken als ze de juiste ontwikkeling hebben doorgemaakt en de imker geen maatregelen neemt zwermen. De koningin verlaat dan met duizenden bijen het oude nest, de bijenkast, en gaat op zoek naar een nieuwe nestgelegenheid. Het oude nest laat ze achter voor haar dochter. Soms gaat zo'n dochter ook nog zwermen, dit heet dan een nazwerm. Op deze wijze planten bijenvolken zich voor. In Nederland is in het wild nagenoeg geen nestgelegenheid meer voor bijen. Bovendien redden koningbijen het niet om zonder imker te blijven leven vanwege besmetting met de varroamijt. De imkers van 'Bijen is Leven' constateerden dat dit volk dat gezwermd had géén volk van de stichting zelf was maar desondanks konden zij de zwerm in een schepkorf bijelkaar vegen en in een nieuwe bijenkast plaatsen.

Auteur

ggeersing