Gevangenismuseum doet mee aan Museumweek

VEENHUIZEN

Dit jaar vindt voor de tweede keer de Nationale Museumweek plaats. Ook het Gevangenismuseum doet mee.

Tijdens deze week organiseren musea door heel Nederland speciale activiteiten voor hun bezoekers. In het Gevangenismuseum is er in het weekend van 23/24 april veel te doen voor jong en oud. Het hele weekend is het museum bovendien te bezoeken tegen 50 procent korting op de entreeprijs. Op verschillende plaatsen in het museum staan estafette-gidsen die, aan de hand van objecten, boeiende verhalen vertellen over misdaad en straf en de geschiedenis van het bijzondere gevangenisdorp Veenhuizen.

Draaidemonstraties

De elektriciteitscentrale van Veenhuizen is het hele weekend geopend voor publiek. Op beide dagen worden er draaidemonstraties gegeven met tekst en uitleg door enthousiaste vrijwilligers. Het starten en draaien van de Kromhoutmotor uit 1928 en de Crossleymotor uit 1918 is een echte belevenis. Voor kinderen is er ook van alles te doen. Ze kunnen aanschuiven aan de gezellige knutseltafel voor een workshop Bajesknijpers, kunnen een mooie boevenbutton maken of een Boevenbus bouwplaat. In de tijdelijke expositie Rust Roest staat de tekentafel klaar en er kan naar een tekenfilm worden gekeken in de Bajesbios.

Wandelroute

Bezoekers die meer willen zien van Veenhuizen kunnen met hun eigen smartphone of tablet een mooie wandeling maken met de izi.TRAVEL-app (gratis te downloaden). Van de bijzondere geschiedenis van Veenhuizen is veel terug te vinden in de directe omgeving van het Gevangenismuseum. Een korte wandeling voert bezoekers langs een aantal bijzondere plekken zoals verschillende gevangenissen, het hospitaalcomplex en de elektriciteitscentrale. Met veel foto's van vroeger, interessante weetjes en leuke quizvragen. Ook voor kinderen...

Auteur

ggeersing