Brandweer Drenthe wint Gouden Rookmelder

HOOGEVEEN

Vorig jaar won Drenthe tijdens de landelijke expertdag ‘Brandveilig Wonen’ al de Zilveren Rookmelder met het project ‘noaberhulp’ en dit jaar heeft Brandweer Drenthe de Gouden Rookmelder gewonnen voor de workshop 'Veilig langer thuis wonen'.

Afgelopen jaar heeft Brandweer Drenthe samen met de ledenvereniging ICare(Espria) en de thuiszorgwinkel Medipoint een workshop ontwikkeld: “Veilig langer thuis wonen”.  Deze workshop is aangeboden op 14 locaties in het gebied van de ledenvereniging. In het Noorden van het land hebben 7 Veiligheidsregio’s meegewerkt aan deze workshop en 160 personen hebben aan de workshop deelgenomen. Voor de workshop hebben de deelnemers een gemiddeld cijfer van 8,3 gegeven. De samenwerking met de ledenvereniging en thuiszorgwinkel maakt dit project uniek. Dit lijken totaal verschillende organisaties, maar zij hebben toch een heel duidelijke gemeenschappelijke opdracht: het vergroten van de zelfredzaamheid van de inwoners van Drenthe. Er waren nog twee andere genomineerde brandweerorganisaties. De Zilveren Rookmelder ging dit jaar naar Veiligheidsregio Ijsselland en Veiligheidsregio Noord-Oost Gelderland met een interactieve film over brandveiligheid. De  Bronzen Rookmelder ging naar Veiligheidsregio Amsterdam Amstelland voor hun activiteiten in het kader van veilige feestdagen. In 2016 wordt de workshop opnieuw aangeboden en vinden in ieder kwartaal 6 workshops plaats. Daarnaast zijn er gesprekken om de mensen van de klussenbus en de ledenconsulenten op te gaan leiden tot ambassadeur brandveilig leven. Zij komen bij de minder zelfredzame mensen thuis en leveren een paar extra ogen op om deze kwetsbare personen een veiliger woonomgeving te bieden. Ieder jaar worden in de maand oktober de Nationale Brandpreventieweken georganiseerd. De maand oktober moet ‘bol’ staan van activiteiten die helpen de brandveiligheid thuis te verbeteren. Tijdens de expertdag in april delen de verschillende regio’s alle initiatieven met elkaar en wordt de doelgroep en het thema voor de Brandpreventieweken in oktober gekozen.

Auteur

Marielle de Vries