Zigeunermuziek uit het hart bij Boerderij Kamps

Rolde

Orkest Ogto Gadjè treedt 15 december om 20.00 uur op bij Boerderij Kamps in Rolde. Op het programma staat Gypsy Sounds, met muziek van onder andere Grapelli, Django Reinhardt en andere zigeunermuziek.

Ogto Gadjė is het Nederlandse zigeunerorkest dat met een intensieve begeleiding van Nello Mirando - de primas van het Tata Mirando orkest - uitgroeide tot een band met een heel eigen stijl. Het orkest bestaat uit bevlogen musici die zich helemaal in de zigeunermuziek verdiepten en er een mooie eigen 'twist' aan toevoegden.

Zigeunermuziek

Het repertoire varieert van Hongaarse nota’s en Roemeense doina’s tot Jiddische Klezmer, Russisch/Poolse liedjes en zigeunerjazz in de stijl van Django Reinhardt en Stephane Grappelli. Ook Zuid-Amerikaanse bossanova’s en tango’s, voorzien van een eigen zigeunerklank, zijn Ogto Gadjè niet vreemd. Dit is precies het wezen van zigeunermuziek: een constante vermenging van bestaande muziekstijlen, een cross-over in zijn zuiverste soort.

De acht niet-zigeuners

In het Romani – de taal van de zigeuners – staat Ogto Gadjè voor ‘de acht gajes’, met andere woorden: de acht niet-zigeuners. Geen van de leden heeft namelijk zigeunerbloed door de aderen stromen. Dat wordt echter ruimschoots gecompenseerd door de lessen van Nello Mirando, primas van het Koninklijk Zigeunerorkest Tata Mirando. Zijn lessen bestaan niet zozeer uit het overbrengen van muzieknootjes, maar meer nog uit het leren begrijpen van de zigeunercultuur. In dat kader maakt het niet uit of je wel of geen zigeunerbloed hebt: zigeunermuziek speel je met je hart.

Kaarten kosten 17,50 en zijn verkrijgbaar via www.boerderijkamps.nl.