Winterwandeling Hillig Meer

Eext

Op zondag 16 december start om 10.00 uur een winterwandeling vanaf de parkeerplaats van Landgoed Heidehof in Eext. Wandelaars ontdekken onder leiding van een Nationaal Park-gids de rijke historie van het landgoed en Hillig Meer.

Hier heeft zich in de loop van duizenden jaren heel wat afgespeeld, zowel op het gebied van natuur als op het gebied van cultuurhistorie. De naam Hillig Meer ontleent zich aan een van de pingoruïnes (oude ijsheuvels) op het landgoed. Deze zijn ontstaan in de laatste ijstijd. Maar het gebied kent ook een eeuwenoude traditie van rituelen en begraven. De zeven oude grafheuvels van 3.000 jaar voor Christus bewijzen dat.

Landhuis

Het voormalige landhuis dat eerder op het landgoed stond, is in de tweede wereldoorlog afgebrand. Bij de constructie van het huidige landhuis is rekening gehouden met de nieuwste inzichten van duurzame bouwwijze waarbij de fundamenten van het eerste huis op een speelse manier zijn geïntegreerd. Onderweg kijken we naar de natuur in winterrust, maar met een belofte voor het komende voorjaar. Na afloop staat er voor de deelnemers een kopje thee klaar en kan men informatie krijgen over natuurbegraven op Hillig Meer.

Deelname is gratis en aanmelden is niet nodig. Na afloop van de excursie wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd voor het Gebiedsfonds Drentsche Aa. Waterdichte schoenen en een verrekijker worden aanbevolen. Honden worden niet toegelaten tijdens deze wandeling.