Seks op de platenzolder: boekje open over RTV Drenthe

ASSEN Lukas Koops was lang leidinggevende bij RTV Drenthe. Hij doet een boekje open in de roman Villa Thrianta. Een roman over de dagelijkse gang van zaken bij een regionale omroep. Vver regionale journalistiek, machtsmisbruik en seks op de platenzolder.

,,Als je bij een journalistiek bedrijf werkt, in mijn geval RTV Drenthe, dan gebeurt er veel en is er altijd wat te beleven, allemaal ingrediënten die zich prima voor verhalen lenen, legt Koops zijn inspiratie voor het boek uit.

,,Het gaat over de regionale omroep zo’n 10 tot 12 jaar geleden. Over behoorlijke grote ego’s, onderlinge verhoudingen tussen mensen, wat mensen doen om zich te handhaven, over hoe belangrijk streektaal is en hoe daarmee omgegaan wordt, persberichten waar geen touw aan vast te knopen is, grote en kleine onderwerpen en de verhouding met de politiek als er bijvoorbeeld geld nodig is. Het is wel fictief maar het heeft wel een link met de omroep waar ik 23 jaar actief ben geweest.”

Een aantal personen komt steeds terug in het boek, zoals de directeur, de hoofdredacteur die zijn eigen onvermogen om knopen door te hakken bij anderen neerlegt, een afdelingshoofd en programmamakers. Ondertussen proberen een paar organisatiedeskundigen een cultuuromslag bij de omroep te bewerkstelligen wat tot heftige emoties leidt. De andere mensen die voorbij komen zijn meer losse personages. ,,Ik denk wel dat een aantal mensen zich erin zal herkennen, vooral die wat langer bij de omroep gewerkt hebben.”

,,Het is een doorlopend verhaal met korte hoofdstukjes van 1,5 tot 3 pagina’s waarin steeds weer iemand anders aan bod komt. Het perspectief verspringt steeds. Ik heb er met veel plezier aan gewerkt, er zit zeker ook humor in dus veel te lachen.”

Een aantal jaar geleden begon Koops met het boek. Toen legde hij het aan de kant om er deze zomer uiteindelijk weer mee verder te gaan. ,,Al vrij snel was er een uitgever in beeld en ging het balletje verder rollen.’

Het is niet het eerste boek wat Koops heeft geschreven. ,,Ik ben altijd bezig geweest. Zo heb ik onder meer twee biografieën geschreven, over Relus ter Beek en de schrijver Gerard Nijenhuis. Villa Thrianta is iets totaal anders. Zo waren eerstgenoemde boeken in het Nederlands en deze in het Drents. Dit boek kon ik thuis bedenken. Voor het boek over Nijenhuis heb ik 25 gesprekken met hem gevoerd en daarnaast ook allemaal mensen over hem aan het woord gelaten.”

Cindy Houwen