Nedersaksisch muziektheater

GROLLOO

Een muzikale voorstelling over armoede en rijkdom, blijven of gaan, drank en arbeid. En dat in het Nedersaksisch, de streektaal die landsgrenzen overstijgt. De Veenkoloniale streektaalzanger Bert Hadders en Otto Groote uit het Duitse Emsland sloegen de handen ineen en maakten voor Iemandsland muziektheatervoorstelling De GRUP.

Op zaterdag 15 december is de voorstelling te zien in het Café Hofsteenge in Grolloo. Daarna speelt de voorstelling op andere plekken in Groningen, Drenthe en de grens over in Emsland. De actuele speellijst staat op de website www.iemandsland.com.

In De GRUP maakt het publiek in anderhalf uur tijd een muzikale reis de grens over en de geschiedenis in. De voorvaderen van zowel Bert Hadders als Otto Groote werden geboren in de buurt van Westerbork, in Drenthe. Beiden zónder gouden lepel in de mond. Otto’s grootvader emigreerde naar Duitsland om te ontsnappen aan de armoede terwijl de grootvader van Bert in Nederland bleef. Als Otto en Bert elkaar per toeval tegen het lijf lopen, blijkt dat beide kleinzoons zich hebben toegelegd op het maken van muziek en liedjes in de eigen streektaal. Een taal die zoveel gelijkenissen kent dat zij landsgrenzen overstijgt.

,,Er zijn mensen geboren met een gouden lepel in de mond”, luidt een fragment uit De GRUP. ,,Zulke mensen hebben een grote voorsprong in het leven. Ze kunnen bijvoorbeeld naar het conservatorium gaan om drums te spelen of elke dag champagne drinken en kaviaar eten. Zo was het eerder niet in Drenthe. Ja, eerder, wanneer is dat eigenlijk: eerder? Op een bepaald punt begint eerder, op een gegeven moment begint ons persoonlijke verhaal. Onze familiegeschiedenis.”

Het zijn enkele van de woorden die Erik Harteveld schreef voor De GRUP. Harteveld verzorgt tijdens de voorstelling de inleiding, witze en accordeon- en gitaarspel. Naast de zanger-gitaristen Otto Groote en Bert Hadders bestaat de muzikale bezetting uit zanger- gitarist Lex Koopman, bassist Hans Lass en drummer Marcel Wolthof. Meer informatie en de actuele speellijst zijn te vinden op www.iemandsland.com.