Naar het brede plaatje kijken

ASSEN

Droge voeten en dorre planten, wat moeten of kunnen we eraan doen? Verschillende consequenties van het weer komen aan bod tijdens een bijeenkomst over klimaatadaptatie.

Deze is dinsdag 20 november om 19.30 uur bij het grand café ’t Wapen van Drenthe in Assen. De bijeenkomst duurt tot ongeveer 22.00 uur. Inloop vanaf 19.00 uur. Deze toegang is gratis, maar wel graag van tevoren opgeven via inge@eshuisnet.nl.

Inge Eshuis van Water Natuurlijk Hunze en Aa’s is samen met Ate Flapper de initiatiefneemster van de bijeenkomst. ‘In mei zagen we wat er gebeurd als in één keer heel veel water valt en dat het moeilijk is om die grote hoeveelheid water in één keer af te voeren. Daarnaast hadden we in de zomer te maken met een lange periode van droogte en hitte. In de stad is het dan circa zes graden warmer dan op het platteland vanwege de bebouwing. Met deze combinatie van water, droogte en hitte kom je eigenlijk al bij klimaatadaptatie aan. Je kunt kijken wat je als provincie, gemeente en inwoners kunt doen en wat er nodig is voor klimaatadaptatie.’ Vandaar de bijeenkomst over klimaatadaptatie.

Voor de bijeenkomst zijn vier sprekers uitgenodigd. ‘Allard Roest, onderzoeker bij het lectoraat Ruimtelijke Transformaties Water van de Hanzehogeschool Groningen vertelt over onderzoeken naar klimaatadaptatie en wat de noodzaak hiervan is. Carla Alma vertelt over het wonderlijke klimaat en de rol van het waterschap. Ze is bestuurslid bij waterschap Noorderzijlvest voor Water Natuurlijk. Beleidsadviseur openbare ruimte van de gemeente Assen, Eric Lanooy praat over slim omgaan met regenwater in stedelijk gebied. Als er veel water valt, hoe sla je dat op bijvoorbeeld. Elze Reitsema van Van Wijnen Noord gaat in op het thema circulair water, oftewel wie wat bewaard heeft wat, water voor later.’

‘Je kunt water opslaan om het te gebruiken als het te droog is en laten stromen als er teveel is. Het geeft een andere landschapsontwikkeling en ecologisch hoogwaardige natuur, dat vinden wij ook belangrijk. Wat mensen zelf kunnen doen is bijvoorbeeld regentonnen plaatsen bij de dakgoten en minder stenen gebruiken in de tuin. Naast de lol van beleving van water zorgt het voor verkoeling in de steden en we zullen ook wat moeten doen om komende generaties te beschermen.’

In 2050 moet Nederland klimaatbestendig en waterrobuust zijn. In 2020 is er in gemeenten een stresstest. Hierbij kijkt men naar hoe gemeenten omgaan met droogte, waar het water heengaat, wat er gedaan wordt met bijvoorbeeld vissen in de vijvers bij langdurige droogte. Gebouwen zouden bijvoorbeeld waterbuffers kunnen krijgen. We moeten er onconventioneel over gaan denken. Niet denken dat het onmogelijk is, maar denken waarom niet.’

Eshuis is sinds 2015 algemeen bestuurslid bij het Waterschap Hunze en Aa’s voor de partij Water Natuurlijk. ‘Wij zijn geen politiek gestuurde partij, maar we worden gesteund door Groen Links en D66. Dit vanwege onze affiniteit met water (blauw) en ecologie/natuur (groen). Deze partijen hebben geen eigen lijst in het waterschap. Bij het Waterschap houden we ons niet alleen bezig met water, maar ook de natuur, het landschap en recreatie. We kijken naar het brede plaatje.’