Van afval naar kunst

ASSEN

Kunstenares Sanne Rog uit Assen staat centraal in de mini-documentaire ‘From Trash To Art’. Zowel haar kunst als persoonlijkheid komen naar voren in de documentaire van Obed Brinkman.

‘Ik vond het een supervet idee en was helemaal in voor de documentaire’, vertelt Rog. ‘Als iemand zoiets aanbiedt is het alleen maar mooi, dus natuurlijk heb ik ja gezegd.’ De kunstenares maakt kunstwerken van afvalmetaal. ‘Ik maak dingen zonder ze teveel te bewerken. Ik ben mijn hele leven al creatief bezig geweest en ben bewust een las- en constructieopleiding gaan doen met het idee om met deze technieken kunstwerken te gaan maken.’

‘Ik heb wel eens met hout gewerkt. Als ik een idee tekende wilde ik het ook in 3D maken, maar met hout moet je zo voorzichtig zijn. Aan het metaal kun je niks kapot maken en ook nog eens wat aanpassen.’

Sinds twee jaar is ze fanatiek aan het werk voor exposities, waarbij ze haar inspiratie haalt uit videogames en films over de post-apocalyptische wereld. Ze verkoopt haar werken en had recent haar eerste betaalde opdracht. ‘Uiteindelijk wil ik in de verre toekomst een eigen winkel beginnen om mijn werk aan de man te brengen.’

Rog kwam Brinkman tegen tijdens een expositie. ‘Ik ben van huis uit muzikant en had een single gemaakt als aanklacht tegen de PVV. Bas Remmers heeft me naar aanleiding hiervan toegevoegd op Facebook en nodigde me uit voor de expositie die hij en Erwin Geldermans organiseerden.’

‘Daar kwam ik Sanne tegen’, zegt Brinkman. ‘Haar kunst sprak me aan, ik was benieuwd naar haar verhaal en ik wilde al langer iets met film gaan doen.’ Achteraf is ook een videoclip bij de documentaire gemaakt. ‘Dat was nog een hele tour’, herinnert Rog zich. ‘Het was een terrein bij een fabriek die al 25 jaar leegstaat. Het was verlaten en we moesten over hekken heen klimmen om daar te komen.’

Brinkman is ondertussen al bezig met het volgende project, een documentaire over een band. ‘Zo doe ik nog meer ervaring op met film en techniek. Uiteindelijk wil ik een speelfilm maken en de filmmuziek daarbij. Dat zal wel even duren want ik doe het allemaal zelf. Zo hou ik de controle over hoe het er uitziet, ook omdat ik heel duidelijk weet hoe ik het wil hebben.’

De mini-documentaire ‘From Trash To Art’, naar de naam van Sannes bedrijfje, duurt 15 minuten en is zondag 11 november in Groningen te zien en zondag 25 november in de Noabershop in Assen. ‘In Assen is er ook een bandje bij, de Fuckups.’