Buffelen voor ASMUN

ASSEN

Hun klasgenoten beginnen zich nu pas te verdiepen in hun profielwerkstuk voor het VWO-eindexamanen. Carla, Kirolos, Nienke, Emma, Joshua en Yong Hui zijn al veel langer bezig.

Als profielwerkstuk organiseren deze zes leerlingen van CSG Vincent van Gogh een Model United Nations bijeenkomst onder de noemer ASMUN. Al ver voor de zomervakantie begonnen zij met de voorbereidingen voor hun profielwerkstuk. En daarbij kozen ze niet voor de makkelijkste weg. ‘Scholen uitnodigen, sponsors zoeken en de hele organisatie, alles doen we zelf’, vertelt Joshua Beuving. Hij fungeert als secretaris-generaal. Iedere leerling van het organiserend comité heeft een functie die ook in de echte Verenigde Naties bestaat. ‘We krijgen wel enige begeleiding vanuit de school, maar dan gaat het meer om adviezen over dingen die we wel of niet of anders zouden kunnen doen.’

Aan ASMUN kunnen leerlingen van 4 VWO deelnemen en inmiddels is er al een programma bekend. De bijeenkomst wordt 30 januari 2019 geopend door burgemeester Marco Out van Assen. Professor Karsten Schulz van de studie Global Responsibility and Leadership van de Rijksuniversiteit Groningen geeft een inleiding en daarna gaan de leerlingen in verschillende commissies uiteen om te debatteren over vraagstukken die ook bij de echte Verenigde Naties aan de orde komen. ‘En dan moeten ze de standpunten van verschillende landen verdedigen’, vertelt Carla Arnold. ‘Dus het kan best zijn dat, dat het compleet tegenovergestelde is van je eigen mening.’

Een onderwerp wat in een van de commissies aan de orde zou kunnen komen is de moord op de journalist Kashoggi ‘En dat iemand dan het standpunt van Turkije moet verdedigen en weer een ander dat van Saoedi-Arabië’, aldus Beuving. Alles wordt zo goed mogelijk nageboostst.’ De komende weken worden gebruikt om de puntjes op de i te zetten. ‘We gaan de deelnemers coachen’, zegt Emma Meier. ‘Hoe gaat het eraan toe bij een Model United Nations. Wat zijn de regels waar je je aan moet houden en hoe debateer je. En alles gaat in het Engels, dus ook dat is best pittig voor de leerlingen, ook al volgen ze allemaal tweetalig onderwijs.’

De leerlingen laten ook in deze krant van zich horen. Tot aan 30 januari schrijven ze tweewekelijks een column voor het Gezinsblad.


Auteur

Marielle de Vries Redacteur