Herinneringen in beeld

ASSEN

Het Drents Archief maakt mensen bewust van hun eigen sporen in het verleden. Deze rubriek is daar een voorbeeld van. Onderwerp van deze week: Het Asserbos

Fotograaf Johannes Gerardus Kramer uit Groningen fotografeerde bij voorkeur stadsgezichten. Zijn kiekjes werden door lokale boekhandels aan de man gebracht. Het mooie beeld, op stevig karton, een zogenaamde kabinetfoto, was een waar collectors item! Verzamelaars bewaarden ze in speciale albums.

Op deze foto, gemaakt tussen 1890 en 1894 zien we het Asserbos. De fotograaf maakt de foto vanaf de ingang van café-restaurant-zalencentrum Bellevue aan de Nassaulaan. Recht voor de lens ligt de Hoofdlaan en links, achter de lantaarn, het begin van het pad dat nu vanaf de Hertenkamp naar de Nieuwe Vijver loopt.

Wist u dat Wolter Hendrik Hofstede (1725-1796) beschouwd kan worden als de grondlegger van het Asserbos? Toen hij zich in Assen vestigde, was het oorspronkelijke Asserbos nagenoeg verdwenen. Hij kwam met een plan waarbij het gebied opnieuw werd ingericht met onder andere een wandelgebied in de vorm van een sterrenbos. Die stervorm is nu nog steeds de basis van het bos.

Heeft u bijzondere herinneringen aan Bellevue of het Asserbos? Laat het ons weten op facebook\ facebook.com/drentsarchief.