Judas - Tip van de programmeur

ASSEN

Het indrukwekkende familieverhaal nu ook in het theater 16 en 17 november, Grote Zaal Theater DNK Assen

Geen broer zo omstreden, geen boek zo veelbesproken, geen rechtszaak zo bomvol media-aandacht, en geen theaterpremière zo goed beveiligd. De namen die onlosmakelijk met deze bijzondere opsomming zijn verbonden zijn van Willem Holleeder, zijn zus Astrid Holleeder en Judas, de veelzeggende titel van het boek dat Astrid in het geheim over haar broer heeft geschreven.

Het boek vol schokkende getuigenissen vanuit de eerste hand tegen topcrimineel Willem Holleeder, vliegt zo hard de winkels uit dat het niet zo gek is dat de rechten voor een internationale film, een Amerikaanse tv-serie en een Nederlandse theaterproductie snel volgen. Het werk van filmregisseur Steven Spielberg laat nog even op zich wachten, maar wat regisseur Johan Doesburg en scriptschrijver Sophie Kassies van de toneelbewerking hebben gemaakt, is inmiddels al wel te zien in de Nederlandse theaters.

Actrice Renée Fokker schetst als Astrid Holleeder op indrukwekkende wijze het familieverhaal, waarin de oudste zoon van een zwaar alcoholische vader uitgroeit tot topcrimineel en de jongste dochter tot advocaat. De hoofdrol die Willem in het leven van zijn familie speelt, wordt ook beklemmend duidelijk door het spel van de andere actrices naast Renée Fokker. Zelfs als Willem inde gevangenis zit, draait het leven van Astrid, haar dochter Sam (ingetogen gespeeld door Eva van de Wijdeven), haar zus Sonja (Margot Dames) en moeder Stien (een prachtrol van Trudy de Jong) alleen om hem. En terwijl het personage van Willem Holleeder niet op het toneel staat, is hij steeds aanwezig. Overal en altijd zijn er de bevelen, de bedreigingen en de werkelijke vergeldingen.

Als een verhaal in het echte leven al zo spannend is, dan is het extra knap dat die spanning niet verloren gaat in een bewerking voor het toneel, een plek waar iedereen doet alsof. De actrices die dit mede bewerkstelligen, verdienen daarvoor dan ook een zaal vol applaudisserend publiek.