Sebastiaan zoekt sponsors voor handbikebattle

ASSEN

Een hernia gooide anderhalf jaar geleden roet in het eten voor Sebastiaan Nieuwenhuis. Hij kon niet langer zijn favoriete sport, crossfit, fanatiek uitoefenen. Maar daar is een andere voor in de plaats gekomen: Handbiken.

De hernia velde hem in mei 2017. Hij kwam thuis te zitten. Zijn geliefde sport kwam op een laag pitje te staan. De rug herstelde nauwelijks. Opereren was geen optie, ook omdat hij geboren is met de fysieke uitdaging Spina Bifida, oftewel een open rug. ‘Ik heb een hekel aan het woord handicap. Ik moet sommige dingen anders oplossen. Vandaar dat ik het liever een fysieke uitdaging noem. Een hernia moet vanzelf herstellen. Alleen in het geval van een acute, wordt er geopereerd. En omdat ik een open rug heb, is het ook niet verstandig om te opereren. De hernia is overigens niet gerelateerd aan mijn fysieke uitdaging. Ik had niet meer of minder kans om er een te krijgen.’

Na de tweede rit verkocht

De Assenaar begon in november met revalideren bij UMCG Centrum voor revalidatie locatie Beatrixoord. Daar kwam hij in aanraking met handbiken. ‘Na de tweede rit, was ik verkocht’, grijnst hij. Van de beweeg- en leefstijladviseur hoorde hij van het bestaan van de Handbikebattle. De handbikebattle in Oostenrijk is een sportieve strijd over 20 kilometer met daarin 900 hoogtemeters, waaraan oud revalidanten van revalidatiecentra uit heel Nederland deelnemen. ‘Dit om te ervaren en laten zien waar je, ook met een lichamelijke uitdaging, mentaal en fysiek toe in staat bent, na een vaak lang revalidatietraject.’

Fysieke en mentale capaciteit

Aan de battle doen twaalf revalidatiecentra uit Nederland mee. Ieder centra vaardigt zes deelnemers af. Nieuwenhuis maakt deel uit van het BEA UMCG Handbike Team. ‘Aan het begin van het trainingstraject krijgt iedereen een medisch- en fitheidsonderzoek en vlak voor de battle weer. Op die manier wordt duidelijk wat voor invloed de trainingen op onze fysieke en mentale capaciteit hebben.’

Zijn geliefde sport crossfit heeft hij niet helemaal opgegeven. ‘Ik trainde voorheen zes keer in de week echt fanatiek. Nu doe ik nog twee keer in de week crossfit oefeningen, maar minder intens en iets minder fanatiek.’

Harry

Alle handbikers nemen een buddy mee. ‘Die ondersteunt je tijdens de rit in de vorm van aanmoedigingen, bij materiaalpech is hij of zij er voor het bandjes plakken bijvoorbeeld of de ketting er weer opleggen. Daarnaast verzorgt hij het eten en drinken tijdens de battle. Ik heb mijn beste vriend Harry als buddy gevraagd. Ik ken hem al ruim twintig jaar. Hij vervult een van de belangrijkste taken van de wedstrijd: mij goed boven krijgen. Ik ben dankbaar dat hij dat wil doen en ik vind dat dat ook gezegd mag worden.’

Om onder andere het vervoer en verblijf, de trainingen en de onderzoeken te bekostigen, dienen alle deelnemers een bedrag van minimaal 2500 euro in te leggen. ‘Daarom ben ik op zoek naar sponsors die mij willen helpen. Iedereen die een financiële bijdrage wil leveren kan contact opnemen. Bedrijven of mensen die voor een bepaald bedrag sponsoren krijgen een tegenprestatie in de vorm van online publicatie van de bedrijfsnaam, of vermelding op shirts van het handbiketeam of zelfs op die van alle deelnemers van het evenement.’

Rollerbank

De Handbikebattle voor 2019 staat gepland voor 13 juni. Tot die tijd traint Nieuwenhuis iedere vrijdag met het BEA handbiketeam van Stichting BEA in Haren, maakt hij trainingsritjes in de omgeving van Assen en draait hij veel uren met zijn handbike op de rollerbank in de garage van zijn ouders. Op een leenhandbike, tot de fabrikant zijn eigen wedstrijdbike klaar heeft. ‘Voor de aanschaf ervan heb ik sportondersteuning van de gemeente Assen gekregen. Iets waar ik erg blij mee ben.’

Wie Sebastiaan Nieuwenhuis financieel wil ondersteunen kan contact met hem opnemen via sebastiaan.nieuwenhuis@gmail.com. Hij is ook te volgen op Instagram: @HBBSEBAS2019 en Facebook: www.facebook.com/hbbsebas2019/