Herinneringen in beeld

ASSEN

Het Drents Archief maakt mensen bewust van hun eigen sporen in het verleden. Deze rubriek is daar een voorbeeld van. Onderwerp van deze week: Rijks Hoogere Burgerschool.

Fotograaf Johannes Gerardus Kramer uit Groningen fotografeerde bij voorkeur stadsgezichten. Zijn kiekjes werden door lokale boekhandels aan de man gebracht. Het mooie beeld, op stevig karton, een zogenaamde kabinetfoto, was een waar collectors item! Verzamelaars bewaarden ze in speciale albums.

Op deze foto uit 1880-1885 zien we de Rijks Hoogere Burgerschool. De school werd gebouwd in 1867 en officieel geopend in 1868. Pas in 1876 werden de eerste meisjes toegelaten. In 1966 werd het een gemeentelijk lyceum dat later naar de Groen van Prinstererstraat verhuisde en plaats maakte voor de Dag Hammarskjöld school.

Vorige week werd het 150-jarig jubileum van de school gevierd door zo’n 250 oud-leerlingen. Zat u ook op deze school? Laat het ons weten op facebook facebook.com/drentsarchief