Bartje - Herinneringen in Beeld

ASSEN

Het Drents Archief maakt mensen bewust van hun eigen sporen in het verleden. Deze rubriek is daar een voorbeeld van. Onderwerp van deze week: Bartje

Twintig groene schoolschriftjes schreef onderwijzer Anne de Vries halverwege jaren ‘30 vol over het opstandige Drentse arbeidersjongetje Bartje Bartels. Zijn uitroep ‘Ik bid niet veur brune bonen!’ groeide daarmee uit tot een alom bekende metafoor voor Drentse koppigheid. Ondanks de kritiek van enkele toonaangevende provinciale critici – die vonden dat Bartje schadelijk was voor het imago van de provincie – werd het Drentse ventje enorm populair en na verschillende vertalingen (onder andere in het Duits, Tsjechisch, Zweeds en Hongaars) zelfs wereldberoemd.

De latere bewerking voor televisie in 1973 maakte van de opstandige Bartje een superster en een boegbeeld voor Drenthe. Het Drents Archief bewaart het manuscript in een speciaal kistje in het depot. Ook het originele standbeeld van Bartje, dat in 1954 ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van Anne de Vries werd onthuld, is in het archief te vinden.

Bartje is de inzending van het Drents Archief voor de verkiezing Stuk van het Jaar, de wedstrijd voor het mooiste archiefstuk van 2018. U stemt toch ook op ons Drentse boegbeeld? Ga naar www.stukvanhetjaar.nl/drentsarchief en breng nog deze week uw stem uit!


Auteur

ellen.broekhuizen