Egbert Jan Brink is Drentse winnaar Identitijd

KOLDERVEEN

De Drentse beeldend kunstenaar Egbert Jan Brink en Nelleke Ponsteen en het duo Paola de Bruijn & Sigrid Spier uit Overijssel hebben de Juryprijzen Identitijd gewonnen.

Dit werd zondagmiddag 14 oktober bekendgemaakt in de Zuivelfabriek in Kolderveen. De Publieksprijzen gingen naar Anne-Marie Joosten (Wapse) en Gea Zieverink (Deventer). Zij kregen de meeste stemmen van de bezoekers aan de eindtentoonstelling.

Tijdens de slotbijeenkomst steeg de spanning, toen bleek dat de jury niet tot een unanieme Overijsselse winnaar had kunnen besluiten. Het resulteerde in een gedeelde eerste prijs. In Drenthe is Egbert Jan Brink uit Zuidlaren de overtuigende winnaar. Zijn werk heeft zich de afgelopen periode verdiept door middel van nieuw materiaalgebruik. Dit heeft volgens de jury geleid tot een poëtische verbeelding die je meeneemt in een verhaal of sfeer die direct voelbaar is. Hij krijgt een geldbedrag van 2500 euro dat hij mag aanwenden voor zijn beroepspraktijk.

De jury prees Nelleke Ponsteen uit Kampen om de monumentaliteit van haar werk, zowel in de uitvoering als het karakter. Haar werk is in de masterclassperiode letterlijk en figuurlijk gegroeid, aldus de jury. Nelleke deelt de prijs van 2500 euro met het Overijsselse duo Paola de Bruijn & Sigrid Spier (Deventer/Zwolle). De jury benoemde hoe uitzonderlijk het is dat binnen hun samenwerking het individu ondergeschikt lijkt. Daarbij wisten ze een uitdagend werkproces zo te verbeelden dat het leidde tot een prachtige, esthetische presentatie.

Bezoekers van de masterclass-expositie Identitijd konden de afgelopen weken op een stembriefje aangeven wie hun favoriete kunstenaar van de tentoonstelling is. Anne-Marie Joosten (Wapse) en Gea Zieverink (Deventer) gingen er met de meeste stemmen vandoor. Annemarie toonde in de tentoonstelling het kunstwerk Loup Garon van pastel en acryl op papier. Het 25-delig werk van Gea Zieverink maakte ook grote indruk op de bezoekers. Dit werk bestaat uit een gemengde techniek van fotografie, schilderen, zeefdruk en sjabloondruk en een compositie stenen.

Honderdzeventig kunstenaars hebben zich begin dit jaar aangemeld voor Identitijd, hetbeeldende kunst concours voor professionele en amateurkunstenaars in Drenthe en Overijssel. Een talentontwikkelingsproject van Stichting Beeldruimte in Overijssel en Stichting Kunst & Cultuur in Drenthe. Twintig werden uitgenodigd voor een masterclasstraject, waarin zij coaching en workshops kregen van professionele kunstenaars als Wia van Dijk, Tjibbe Hooghiemstra, Rudy Simon en Astrid van Loo.

Het project Identitijd was mogelijk dankzij financiële steun van de provincies Drenthe en Overijssel, VSBfonds, Fonds voor Cultuurparticipatie en Prins Bernhard Cultuurfonds. De jury bestond uit de boegbeelden van het project.