Herfstwandeling op het Orvelterzand

ORVELTE

Stichting Het Drentse Landschap houdt zondag 21 oktober om 10.30 uur een heerlijke herfstexcursie over het Orvelterzand.

Start is bij de picknickplaats. Vanaf Orvelte de Orvelterbrug over. Daarna rechtsaf langs het Oranjekanaal. De eerste weg links en na 600 meter is de picknickplaats. De excursie is gratis. Honden zijn niet toegestaan, ook niet aangelijnd.

Het Orvelterzand is een gevarieerd natuurterrein met levend stuifzand, heide met verspreid staande bomen en een mooi ven. In het Orvelterzand begon Het Drentse Landschap al in 1987 met begrazing door Schotse hooglanders. Het was dan ook het eerste natuurterrein in Drenthe waar Hooglanders te zien waren. Deze langharige runderen lopen zomer en winter buiten.

Plaatselijk trappen de hooglanders met hun grote hoeven het stuifzand open waarmee unieke plekjes beschikbaar blijven voor zeldzame gravende insecten. Door de jaarrondbegrazing blijft het gebied zijn karakteristieke schrale begroeiing houden. Juist dit soort gebieden zijn uitermate geschikt voor paddenstoelen.