Kinderombudsvrouw bij scouts

Assen

Kinderombusvrouw Margrite Kalverboer en Fedde Boersma, directeur van Scouting Nederland, kwamen zaterdagmiddag naar de scoutinggroep de Zwervers in het Asser bos. Kalverboer was nieuwsgierig hoe het bij de grootste Nederlandse jeugdvereniging toegaat en wat scouting inhoudt.

Ze had speciaal de scoutinggroep in Assen uitgekozen omdat leden met een handicap samen met de andere leden opkomsten draaien. De blauwe vogels, zoals deze leden binnen scouting worden genoemd, hebben ook eigen opkomsten, maar zijn wel volledig geïntegreerd binnen de scoutinggroep.

Rond het kampvuur gezeten kregen de scouts van Margrite Kalverboer een heldere uitleg wat zij voor kinderen doet. De meeste scouts kenden haar van het Jeugdjournaal waarin regelmatig aandacht wordt besteed aan thema’s waar de kinderombusman zich sterk voor maakt. Later in de middag ging Kalverboer individueel met een paar scouts om de tafel om te horen hoe de kinderen hun toekomst zien en waarom ze op scouting zitten. Ze keek later over de schouder mee met de gezamenlijk spel van de scouts samen met de blauwe vogels.

De Kinderombudsvrouw controleert of de kinderrechten in Nederland worden nageleefd door de overheid, maar ook in het onderwijs, de kinderopvang, jeugdzorg en de gezondheidszorg. Daarnaast is het haar taak het parlement en organisaties te adviseren en mensen bewust te maken van de kinderrechten. Op die manier wordt de positie van kinderen en jongeren in Nederland verbeterd. Ook adviseert de Kinderombudsvrouw kinderen en jongeren over manieren waarop ze voor hun rechten kunnen opkomen. Margrite Kalverboer is sinds 2016 kinderombusvrouw en is bijzonder hoogleraar Kind, Pedagogiek en Vreemdelingenrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen.