Wildernis in Drenthe opnieuw te zien in Assen

ASSEN

De succesvolle natuurfilm ‘Wildernis in Drenthe’ is vrijdag 12 oktober te zien in huis van de buurt De Schulp in Assen. Assenaren Henk en Janetta Bos maakten deze natuurfilm en zijn al bezig met de opvolger.

‘De film is eind 2016 in première gegaan in De Nieuwe Kolk’ zegt Janetta Bos. Het duo had al veel meer natuurfilms gemaakt, maar dit was hun eerste bioscoopfilm. ‘De Nieuwe Kolk stond er direct voor open en wilden ons zelf ook benaderen. Onze film ging draaien en was constant uitverkocht.’ Vanwege de programmering was het eerst niet mogelijk om de film nog meer te vertonen. ‘Maart 2017 is hij in re-release gegaan, dat gebeurd praktisch nooit. In totaal hebben we in Assen zo’n 10.000 bezoekers gehaald.’ De film heeft ook landelijk in ruim 40 bioscopen gedraaid en zelfs de voorrondes voor de filmprijs L’OR Gouden Kalf gehaald.

Veldwerk

Van maart tot en met september doen Henk en Janetta veldwerk, maken ze opnames. In de winter, tot en met maart toeren ze hoofdzakelijk met al hun films. ‘Dit jaar heb ik zelf een extra tour met Wildernis in Drenthe opgezet, want er was nog veel vraag naar. Het blijft een succes. Deze film heeft een boel losgemaakt en wij zien het wel als een landelijke doorbraak. Het is geweldig dat mensen zo met natuur bezig zijn. Dat ze zien wat ze moeten beschermen, waar ze zuinig op moeten zijn. Wij willen de Drentse natuur promoten. Het is zo dichtbij en onze boodschap is eigenlijk: kijk eens hoe mooi het hier is.’

Drie jaar

De film is geheel opgenomen in het Hart van Drenthe en het Nationaal Park Drents-Friese Wold. De opnames namen drie jaar in beslag. Dit geldt ook voor hun nieuwe film =Habitat=. ‘We hopen de film eind 2019 begin 2020 in première te laten gaan. We hebben nu bijna twee jaar gefilmd, dus nog één jaar te gaan.’

=Habitat= wordt geheel opgenomen in het Nationaal Park Drentsche Aa. ‘Van Glimmen tot Elp, de grote driehoek. We laten de mooiste en vaak onbegaanbare gebieden zien, de beken zowel boven als onder water, de kwellen. We hebben een prachtig item over bosmieren. We hebben de wespendief gefilmd, een indrukwekkende vogel om te zien. Je ziet ze kijken naar de wespen en ze volgen de dieren ook echt tot bij het nest in de grond. Dan graaft hij het wespennest leeg. Elke ochtend vroegen we ons af of de wespendief er nog was. We zijn wekenlang met de opnamen hiervan bezig geweest.’

‘De film =Habitat= wordt een waardige opvolger van Wildernis in Drenthe. Het draait bij ons altijd om sfeer, laten zien hoe het werkelijk is. Dan kijk je echt met andere ogen naar het Nationaal Park en is het bijna niet te geloven dat het je eigen achtertuin is.’

‘Wildernis in Drenthe’ is dus te zien in de Schulp op 12 oktober om 20.00 uur. De grote zaal gaat om 19.30 uur open. De entree bedraagt 6 euro inclusief kopje koffie. Kaarten zijn vooraf al verkrijgbaar in huis van de buurt De Schulp, Buizerdstraat 10 in Assen-Oost.