Gegrepen door de vrouwen van de Molukse cultuur - Gastreporter

We vragen ons af waar studio 1C zich bevindt. Daar ben ik nog nooit geweest. Vlakbij de ingang van De Nieuwe Kolk. De trap op en je komt in een heuse studio terecht. Ik had even niet door dat we mee zouden gaan doen aan de opname voor RTV-Drenthe, dan had ik toch nettere kleding aangedaan…. Aan de tafel worden drie gasten geïnterviewd over het thema geschiedenis.

Nelleke Noordervliet, Dinah Marijanan en Ferry Sieders. Ik ben compleet gegrepen door het verhaal van Dinah Marijanan. Dinah is journaliste/schrijfster en besluit om het leven van Soumokil te beschrijven in een boek. Wie is Chris Soumokil vraag ik me af. Oh wat voel ik me even dom dat ik zo weinig weet over de Molukken. Chris Soumokil is de tweede president van de Republiek Maluku Selatan. Op 12 september 1966 wordt hij geëxecuteerd. De vrouw van Soumokil houdt een dagboek bij van haar belevenissen. De schrijfster van het boek besluit al snel om het leven van de vrouw vast te leggen in plaats van Chris Soumokil te beschrijven. Het boek Njonja bevat heftige belevenissen in het oerwoud en gaat over het leven op de kampongs.

Het boek intrigeert me: er is gekozen voor het gezichtspunt van de vrouw van Chris Soumokil. De Molukse cultuur is een cultuur die zo past bij Assen, ik weet niet anders, maar toch weet ik er te weinig van zo blijkt. Verderop in de uitzending komt Nelleke Noordervliet aan het woord. Heel bijzonder noemt zij in dit kader het boek van Multatuli, de Max Havelaar. Dit boek is geschreven in 1859. Het is het eerste boek waarin een aanklacht wordt gedaan tegen de het corrupte regeringssysteem van Nederlands-Indië. Toen, in 1859 werd al kritisch gedacht over kolonialisme. Toch is Kolkende taal vooral een luchtige middag waarbij je uitgenodigd wordt om naar voorstellingen te gaan. Je wordt geïnspireerd om boeken te gaan lezen. Maar ook worden de interviews afgewisseld met leuke livemuziek. En Kolkende Taal is gratis toegankelijk, echt leuk voor de zondagmiddag!

Wij vallen vandaag met de neus in de Molukse cultuur zo voel ik het. De middag Kolkende Taal wordt namelijk afgesloten met de opening van de fototentoonstelling ‘Mahina, ode aan de Molukse vrouw’. De Molukse vrouwen zijn belangrijke dragers van Molukse cultuur, terwijl zij juist meestal op de achtergrond blijven. De foto’s zijn prachtig en krachtig: mooie vrouwen die ons meenemen in de Molukse cultuur. De Molukse meisjes van Nona Nona Amboina openen de tentoonstelling met een traditionele dans in de hal van De Nieuwe Kolk. Ontroerend mooi, ik moet een traantje wegpinken! We krijgen Molukse hapjes en beleven een prachtige middag. Tja Nelleke Noordervliet mag dan een bekende schrijfster zijn, maar ik ben gegrepen door het mooie wat wij vanmiddag zagen van de Molukse Cultuur. Het boek Njonja ga ik lezen.