Vlak het belang van kinderboeken niet uit - Cultureel Hart Assen

In 1954 is de Kinderboekenweek in het leven geroepen om het kinderboek in het zonnetje te zetten. Kinderboeken hebben een belangrijke rol in de ontwikkeling van een kind.

Niet alleen is (voor)lezen belangrijk voor de woordenschat en het tekstbegrip van een kind, maar ook leert het kinderen om de wereld om zich heen beter te begrijpen en hun fantasie te gebruiken. Zo hebben we allemaal wel boeken uit onze jeugd die indruk hebben gemaakt en die we ons goed herinneren. Voor mij was dat ‘Pluk van de Petteflet’ geschreven door Annie M.G. Schmidt en op latere leeftijd de kinderboekenreeks ‘De Vijf’ van Enid Blyton. Boeken die je vaak ook meerdere keren las.

In de huidige digitale tijd zijn kinderboeken nog steeds belangrijk. Daarom besteden we bij DNK elk jaar uitgebreid aandacht aan de Kinderboekenweek. Dit jaar van 3 tot en met 14 oktober, met als thema Vriendschap (en het motto “Kom erbij!”). Het mooie aan de huidige tijd is dat boeken op talrijke manieren tot leven kunnen worden gebracht en daarmee het lezen verrijken. Dit doen we ook bij DNK; in de Bibliotheek, het Theater en de Bioscoop. Maar ook werken we samen met het ICO en bieden we leerkrachten in het primair onderwijs ondersteunende lessen aan tijdens een speciale inspiratiemiddag. De lessen zijn gebaseerd op boeken die passen bij het thema Vriendschap.

De start van de Kinderboekenweek (op 3 oktober) vier je bij DNK feestelijk met spannende ‘speeddates’ met bekende boekfiguren, de film ‘Smallfoot’, over vriendschap en moed (vanaf 3 oktober in de Bioscoop), en de JackLab workshop ‘Maak je eigen Yeti’.

De dag erna, op 4 oktober, is er speciaal voor basisscholen in het Theater de vertelvoorstelling ‘Lampje’, naar het gelijknamige boek van Annet Schaap. En op 6 oktober is het BFF-Lab geopend in de Bibliotheek. Hier maken kinderen samen met hun best friend leuke gadgets en kunnen ze technische snufjes uitproberen. Tijdens de Kinderboekenweek worden natuurlijk ook de Kinderboeken rondom het thema uitgelicht in de Bibliotheek.

Al deze activiteiten brengen boeken en verhalen tot leven. Waardoor kinderen plezier beleven aan leren en ontdekken. Kom daarom samen met je kids naar DNK en vier de Kinderboekenweek! Want boeken zijn belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen.


Auteur

Aranea de Heer, Marketingadviseur DNK