Herinneringen in Beeld: concurrentie in het openbaar vervoer

ASSEN

Het Drents Archief maakt mensen bewust van hun eigen sporen in het verleden. Deze rubriek is daar een voorbeeld van. Deze week: Concurrentie in het openbaar vervoer

Lambertus Lambers uit Meppel was een ondernemend baasje. Met zijn Lambers Autobus- Onderneming (LABO) begon hij in 1927 een autobusdienst op het traject Meppel-De Wijk-Zuidwolde- Hoogeveen. Toen bekend werd dat de onrendabele tramlijn Meppel-Hijkersmilde-Assen werd opgeheven, diende Lambers zich meteen aan. Hij wilde op dit traject gaan rijden met een nieuwe onderneming: de Drentsche Autobus-Onderneming (DABO).

Hij kreeg de vergunning in 1933 en ook de andere lijndiensten van Lambers werden overgeschreven op naam van de DABO. Vanaf de begintijd van het busbedrijf tot in de jaren ’50 woedde er een harde concurrentiestrijd met de EDS, een vervoersonderneming die ook in Drenthe actief was. In het archief van de DABO zijn de vele bezwaarschriften over en weer terug te vinden. In de jaren’50 kwam het toch tot een samenwerking en in 1962 uiteindelijk tot een fusie. Dat was het einde van de DABO en het begin van de Drentse Vervoer Maatschappij (DVM).

Heeft u zelf mooie herinneringen aan de DABO of de DVM? Laat het ons weten op facebook facebook.com/drentsarchief


Auteur

joke.wolff