Expositie ‘De Verbinding’

ASSEN

De Expositie ‘De Verbinding’ in Atelier Antje Stel is zondag geopend door kunsteconoom Pim van Klink. Naast werk van Stel zijn er beelden van Jean en Marianne Bremers te zien en schilderijen van Flip Gaasendam en Inez Greven.

Het thema van de expositie is ‘verbinding’. Een woord dat bruggen bouwt. Bijvoorbeeld de vriendschappelijke verbinding tussen de kunstenaars, de kunstenaar en zijn of haar kijker maar ook letterlijk. De expositie is in een initiatief van tweelingzus Els Greven. ‘We hadden het vorig jaar erover. Omdat Antje een tijd in de lappenmand heeft gezeten, wilden we haar hiermee weer een nieuwe start, een flinke boost geven.’ Naast dat Antje werkte in het ziekenhuis maakte ze vrije werken, schilderde ze in opdracht, gaf ze lessen en workshops. ‘Ik heb een nieuwe balans opgemaakt en een aantal dingen geschrapt. Zo ben ik selectiever geworden in het werk wat ik maak en geef ik minder workshops en lessen.’

Kunstenaar zijn

‘Hierdoor ontstond ruimte en rust en zin om aan de slag te gaan met dingen die ik nog wilde maken, zoals natuurschilderingen. Ik ben ook naar Engeland gegaan voor een opleiding en dat gaf zoveel rust. Toen kwam het er ook uit dat ik me meer wilde concentreren op het kunstenaar zijn, zelf dingen creëren.’

Officieel begon haar carrière in 1992, maar ze begon al eerder. Toen ze dertien jaar was volgde Stel haar eerste schildercursus. Ze verdiende zelf het benodigde geld hiervoor door allerlei klusjes aan te pakken. ‘Je wordt er ook sterk van als je iets hebt om voor te werken.’ De eerste les gingen we leren trompetnarcissen te schilderen en die hebben nog steeds een grote betekenis voor mij en ze komen ook nog regelmatig terug in mijn werk. Helaas moesten we de week erna ook nog zo’n bedrag betalen en het lukte me niet dat zo snel bij elkaar te krijgen.’

Cornelis le Mair

Later volgde ze nog een opleiding, deed ze een masterclass bij Cornelis le Mair, volgde ze de Flemisch Classical Art School in het Belgische Brugge en volgde ze lessen bij de Russische impressionistische landschapsschilder Alexander Savin. ‘Ik schilder figuratief wat varieert van redelijke uitgewerkte portretten tot impressionistisch tot bijna abstracte landschappen. Bij mijn vorige expositie werd gezegd dat mijn werk niet een hokje past, zo eigen is mijn stijl.’

Stel heeft sinds twaalf jaar een atelier aan huis en dit wordt de vijfde expositie. De vorige was vijf jaar geleden. Zelf is ze nog verbonden aan een vaste galerie in Amsterdam en Balloo. Ze exposeerde recent bij Kunstlievend Genootschap Pictura in Groningen, waar ze eind oktober nog een solo expositie heeft.

Jong talent

Stel vindt het geweldig dat Greven de expositie heeft opgezet. ‘Helemaal super. Ook de kunstenaars die meedoen. Zo kopen veel Koninklijke families werk van Jean en Marianne Bremers dus ik ben er heel trots op dat ze naar Assen komen. Flip Gaasendam is bekend in het Noorden en met Inez Greven hebben we er ook een jong talent bij.’ In totaal beslaat de expositie ruim dertig schilderijen en een stuk of tien beelden. Ik verheug me er op en vind het ook spannend. Ik heb veel nieuw werk gemaakt waarvan veel te zien zal zijn. Het geeft zo’n boost, je krijgt er energie van als je zoiets weer op poten zet, het stimuleert zo. Ook om het zo in te richten dat iedereen tot zijn recht komt.’

Fotograaf Lex Vesseur legde de opening op de gevoelige plaat vast.

De expositie is tot en met 21 oktober te zien en wel vrijdag, zaterdag en zondag van 10 tot 17 uur in de galerij van Antje Stel aan de Griekenlandlaan 28 in Assen. Kijk voor meer informatie ook op de website: www.antjestel.nl