Album: The Weight Band – World gone mad

Wat krijg je als je een stel doorgewinterde muzikale rotten hun gang laat gaan? Wat krijg je als deze muzikanten de muziek van de legendarische band The Band voor 100% in hun genen hebben? Wat krijg je als ze ook nog deels in die zelfde Band hebben gespeeld of met bandleden daarvan hebben opgetreden? Puur spelplezier op de americana telefoon kiesschijf, maak niet uit welk nummer je draait, je hebt muzikale chemie te pakken. De band speelde eerst jaren samen voordat dit album gemaakt werd. Je hoort goed hoe lekker deze mannen op elkaar ingespeeld zijn.

Op bandcamp was dit project al digitaal binnen te slepen, maar wij als echte rootsliefhebber willen iets in handen hebben, de cd in dit geval (al vraagt de hoes ook om een prachtige vinyl uitgave, komt vast nog). Het album start lekker rootsy authentiek met titelnummer ‘World gone mad’ dat muzikaal heel divers wordt ingekleurd en schitterende samenzang heeft. Op ‘Fire in the hole’ horen we iemand anders de leadzang op zich nemen en zorgt het hammond voor nieuwe variatie. Jackie Greene (ik hoop dat je hem kent) zingt samen met één van de bandleden op het bluesy ‘Deal’ waarin de hele band weer lekker uit z’n voegen swingt.

In ‘I wish you were here tonight’ vliegen the Eagles muzikaal gezien laag over en droppen ze een fraaie klarinet en accordeon voor de muzikanten op de grond. De cd klinkt alsof je bij een live concert bent waar je alleen het publiek zèlf niet hoort. ‘Common man’en ‘Heat of the moment’ passen zo naadloos in het repertoire van de Nederlands bluesband King of the world. Dit is bij uitstek heerlijke muziek voor in het café en in je auto en natuurlijk op het bluesfestival van Grolloo (hint hint!!). Daar zal een song als ‘Big legged Sadie’ het zeker goed doen. ‘Day of the locusts’van Bob Dylan krijgt hier een mooi americana jasje aan. Album sluit af met de live versie van ‘Remedy’ dat dezelfde energie heeft als de rest van dit album.

Kortom een tof album om je weekend mee te ontkurken, wat vrienden uit te nodigen. Draai de klok om, “you’re among friends now”. O ja, en mocht je Johan Derksen nog tegen komen, druk hem dan nog even dit album in handen of stuur hem door naar ons, dan doen wij dat wel, cheers! (GJ 8,7)