Philip Messak geeft vredeslezing

ASSEN

Oud-Dutch-batter Philip Messak geeft donderdagavond 20 september een lezing over het thema ‘Vrede door de generaties heen’ met aansluitend een jongerendebat over het thema ‘Vrede en sociale media’.

De bijeenkomst wordt georganiseerd door het Platform Levensbeschouwelijke Organisaties Assen samen met Jong Assen en is onderdeel van de Vredesweek 2018.

Philip Messak werd in 1995 als militair uitgezonden naar Srebrenica. Op de Balkan heeft hij oorlog aan den lijve ervaren. Over zijn ervaringen schreef Messak het boek ‘Man met een missie’. ‘Ik ga vertellen over mijn eigen ervaringen, de dilemma’s waar we mee te maken kregen en wat voor impact die hebben gehad op mij persoonlijk’, vertelt Messak die tegenwoordig directeur van het vmbo van de christelijke scholengemeenschap Vincent van Gogh in Assen is.

‘Vrede is meer dan het tegenovergestelde van oorlog’, vervolgt Messak. ‘Het gaat bij niet alleen om je best te doen in landen waar geen vrede is, maar vrede is veel dichterbij. Kun je vrede realiseren met jezelf, met je omgeving, en waar heb je invloed op?’

De bijeenkomst wordt georganiseerd door het Platform Levensbeschouwelijke Organisaties in Assen (PLOA). Voorzitter Nasr Errhabi: ‘Vrede is voor ons in Nederland zo gewoon, maar op veel plekken op deze aardbol is helemaal geen vrede. Dat is een bedreigende gedachte. Het brengt ook de vraag met zich mee of vrede kan worden overgedragen van generatie op generatie.’

Het PLOA zoekt verbinding en wil bruggen bouwen. ‘Dat is waar wij voor staan’, vervolgt Errhabi. ‘Wij vinden het ook belangrijk om jongeren te bereiken en te betrekken bij dit soort thema’s. Daarom organiseren wij samen met Jong Assen aansluitend op de lezing van Philip Messak een jongerendebat met als thema ‘Vrede en social media’. Wij hopen op een mooie avond en een grote opkomst.’

De lezing is onderdeel van de Vredesweek 2018 en vindt plaats op donderdagavond 20 september in kerkelijk centrum De Bron aan de Einthovenstraat 28 in Assen. De bijeenkomst begint om 19.30 uur.