Expositie Van SKIK tot Sorry John

ASSEN

In het gebouw van K&C in Assen wordt vrijdag 21 september de tentoonstelling Van SKIK tot Sorry John, 25 jaar ondersteuning popmuziek in Drenthe geopend.

De expositie bestaat uit foto’s van popbands en popmuzikanten uit Drenthe, een podium, festivalposters en een knipselarchief met daarin grote en kleine popevenementen in Drenthe. Muziek is er van folkduo Tangarine en singer-songwriters Ruud Fieten en Daisy. De expositie is onderdeel van het 25-jarig bestaan van K&C. De opening is om 16.00 uur.

Op 1 januari 1993 werd de provinciale popkoepel Pop.Drenthe overgenomen door Stichting Kunst & Cultuur. Popadviseur Jan Stam ging mee naar K&C en kon zich daardoor nog beter inzetten voor de Drentse popcultuur. Hij ondersteunde en stimuleerde poptalenten met talentontwikkelingsprojecten en zorgde ervoor dat de podia in Drenthe ruimte creëerden voor het talent. Al die jaren verzamelde hij honderden krantenartikelen en aanverwante zaken over de popgeschiedenis van Drenthe. Hij heeft zelfs nog het cassettebandje met de eerste drie liedjes van een jonge Daniël Lohues die deel wilde nemen aan het streektaalfestival Muzem, één van de eerste activiteiten van K&C.

Evert Hoven van The Bake Shop werkt nauw samen met Jan Stam. ‘Jan loopt zich het vuur uit de sloffen voor de Drentse popmuziek. Hij heeft oog voor het hele veld én de randprogrammering en dat is heel bijzonder.’ Volgens Evert zet Jan zich met hart en ziel in voor jonge startende muzikanten. ‘Zo’n nieuwe voucherregeling popmuziek van de provincie Drenthe, waardoor jonge muzikanten 500 euro kunnen aanvragen om zich te ontwikkelen, is er mede door Jan gekomen’, zegt Evert.

Jan Stam, en daarmee K&C, start begin volgend jaar aan een nieuw avontuur; de realisering van een Mobiel Productielab Popcultuur. Samen met de leden van de nieuwe provinciale popkoepel Poppunt Drenthe -The Bake Shop Emmen, Muziekcoöperatie Meppel, Het Podium Hoogeveen, PopMixArt Assen en VanSlag Borger - wordt gewerkt aan nieuwe spannende muziekactiviteiten en popacts in Drenthe. Dit is mogelijk dankzij een financiële impuls van de provincie Drenthe.