Crowdsourcing - Cultureel Hart Assen

‘Wat wil je daarmee gaan doen dan?’, hoor ik vaak als ik vertel dat ik Geschiedenis studeer. ‘Leraar worden?’ Nee, dat was ook niet mijn insteek. Tijdens mijn tweede jaar begon ik serieuzer over mijn toekomstige carrière na te denken en besloot ik maar eens wat werkervaring op te doen.

Zodoende stond ik na de zomervakantie van 2017 om 8.30 uur voor het Provinciehuis in Assen. Hier werd gewerkt aan de UNESCO-nominatie van de Koloniën van Weldadigheid. Ze konden wel een extra paar handen gebruiken. Ik organiseerde er onder andere een symposium om wetenschappelijk onderzoek over verschillende facetten van de koloniën te stimuleren. Dit deed ik in nauwe samenwerking met de mensen van het Drents Archief. Na een half jaar gebivakkeerd te hebben in het hoofdkantoor van de Provincie Drenthe, ging ik op zoek naar een nieuwe uitdaging. Nu niet als stagiair, maar het liefst als volwaardig medewerker.

Na het geslaagde symposium én een goed gesprek ging ik aan de slag ik bij het Drents Archief. Het archief is bezig met een project om de namen van alle inwoners uit de Koloniën van Weldadigheid digitaal te ontsluiten. Door middel van crowdsourcing werken honderden thuisvrijwilligers mee aan het toegankelijk maken van een van Drenthe’s grootste archieven.

‘Crowdsourcing klinkt eigenlijk best interessant’, zeiden mensen uit mijn omgeving, ‘Ik dacht juist altijd dat een archief nogal stoffig was’. Er zijn meer mensen die niet echt begrijpen wat een archief doet. Ook wanneer ik vrienden uitnodigde in onze studiezaal reageerden ze verast. Hier was niks stoffigs aan, ze vonden het juist interessant! Veel mensen hebben weinig weet van wat het Drents Archief allemaal doet; veel meer dan alleen maar oude documenten bewaren! Zo is er ruimte voor iedereen om zelf onderzoek te doen en originele documenten te bekijken. Elke maand vertonen we een andere oude film, we ontvangen heel veel leerlingen en we krijgen hulp van vrijwilligers bij onze projecten.

Het project waar ik momenteel aan werk is actueler dan ooit. Zo bestond de Maatschappij van Weldadigheid in 2018 200 jaar en valt in 2019 de uitslag over de Werelderfgoedstatus van de koloniën.

Wist u dat het best waarschijnlijk is dat uw familieleden in de armenkoloniën hebben gezeten? Maar liefst 1 miljoen Nederlanders heeft voorouders in Veenhuizen, Frederiksoord of de andere vrije koloniën. Ik nodig u van harte uit om daarom ons archief eens te bezoeken en zelf op zoek te gaan naar uw voorouders in onze hypermoderne studiezaal.

Voor een groot deel kan dat overigens ook al online, via allekolonisten.nl! Na mijn stage en eerste baan in Assen ben ik nu net begonnen aan de Masteropleiding ‘Heritage Studies’ aan de Universiteit van Amsterdam. Over een jaar ben ik beschikbaar op de erfgoed-arbeidsmarkt!

Ingwer Walsweer, projectmedewerker Drents Archief