De zomer van Digital Art Factory - Cultureel Hart Assen

De zon schijnt! Het is warm! Het is écht vakantie… Een mooi moment om terug te kijken op de vele projecten van het afgelopen jaar, en hoeveel energie dat gaf en bracht.

‘Dagdromend door de stad’ als randprogrammering bij de expositie The American Dream, Bevrijdingsfestival Drenthe met de eerste editie van Welcome to the Playground, de Drentse editie van Kunstbende en natuurlijk Digital Art Factory (DAF). Waar de stad Assen volop in ontwikkeling en beweging is, is DAF dat ook. We zien het aan het aantal mensen dat interesse toont in DAF, en aan de jongeren die DAF steeds beter weten te vinden als plek om te ontdekken, te experimenteren en natuurlijk ook om….. te chillen.

Voor de vakantie mocht ik aansluiten bij een bijeenkomst over de openbare ruimte in de binnenstad. Erg leuk, het daagt mij als adviseur uit om na te denken over, en te kijken naar, hoe kunst en cultuur en de stad elkaar kunnen versterken. Een wandelrondje door de stad volgde, en waar de onderwerpen fietsen, groen in de stad en bankjes om uit te rusten de revue passeerden, moest ik ook denken aan hoe je door middel van kunst en cultuur een waardevolle bijdrage kunt leveren aan de beleving in de stad. Kunst prikkelt mensen, vertelt een verhaal en biedt een beleving. Ik denk dat we daarmee een mooi onderwerp te pakken hebben om de plannen voor het komende halfjaar uit te werken.

Over kunst in de openbare ruime kan DAF meepraten. Virtueel exposeren, animaties maken, het ontwikkelen van een app, brainstormen over het (virtuele) leven van hond Mannes op het station, scholen de nieuwste tools en kennis bieden op het gebied van digitale media, leerlingen mediawijzer maken.. DAF doet het allemaal, en meer. Als echte ontdek- en maakplek voor jongeren, en daarnaast ook als vraagbaak voor scholen en organisaties op mediagebied, kom je ze overal in Assen tegen. Als je bijvoorbeeld een lege sokkel ziet staan in de stad, dan kun je er vanuit gaan dat DAF in de buurt is.

Dat klinkt niet inspirerend, een lege sokkel, maar met de door DAF ontwikkelde app komt hier verandering in. Deze app maakt het onzichtbare zichtbaar: virtuele kunst! De werken zijn gemaakt door professionele kunstenaars en DAFFERS in de HTC Vive. Nieuwsgierig geworden? DAF is te vinden op het Preuvenement (25-26 augustus), Summerbreak (29 augustus) en Wat ’n Kunst in Roden (1 september). Ze laten graag zien wat ze in huis hebben, en nodigen je uit om zelf te kijken, ontdekken en vragen te stellen. Samen maken we Assen nog een stukje mooier en creatiever.

Check www.digitalartfactory.nl voor informatie en openingstijden.


Auteur

Josien van Beek