Perzische poëzie en kalligrafie in Vries

Vries

De Bonifatiuskerk in Vries vormt van maandag 13 augustus tot maandag 3 september het decor voor een expositie met gedichten en kalligrafie van de Perzische dichter en kalligraaf Hassan Golbang Khorasami.

Vijftien panelen met daarop poëzie en kalligrafie vullen het koor van de kerk, die dagelijks geopend is van 10.00 tot 17.00 uur.  

Hassan Golbang Khorasani (1954) schreef vanaf zijn jeugd poëzie. Hij studeerde in Mashhad (Iran) psychologie. De poëzie  en kalligrafie panelen vertellen over zijn leven, waarin de vluchteling centraal staat.

Begin jaren tachtig werd Golbang Khorasani in Perzië gearresteerd wegens politieke activiteiten en zat hij ruim twee en een half jaar gevangen en werd gemarteld. In 1984 kwam hij voorwaardelijk vrij en kreeg hij huisarrest. Drie jaar later vluchtte hij naar Pakistan. Op uitnodiging van de Nederlandse overheid kon hij als politiek vluchteling met zijn gezin naar Nederland komen. Hij studeerde in Nederland psychologie en islamologie en promoveerde aan de RUG op een vergelijkende studie van de religie, opvoeding, en sociale limieten bij de Nederlandse jongeren.

Naast zijn wetenschappelijke activiteiten richtte hij zich op literatuur, proza en poëzie, zowel in het Perzisch als in het Nederlands.

Meer informatie

Meer informatie is te vinden op de website  www.golbangkhorasani.com


Auteur

arjan.brondijk