Nederlandse LHBT-film wint beste internationale film in Dublin

Rolde/Assen

De korte film Anders met Maas Bronkhuyzen, Juna de Leeuw en Kay Greidanus van regisseur Reinout Hellenthal, is op het prestigieuze GAZE International LGBT Film Festival in Dublin uitgeroepen tot beste internationale korte film. Dat heeft de organisator van het festival dinsdagavond bekend gemaakt.

De film die het verhaal vertelt over een jongen (Bronkhuyzen) die worstelt met zijn identiteit, ontving tot nu toe elf internationale prijzen. Daarnaast is Anders geselecteerd voor het Oscar-gekwalificeerde Edmonton International Film Festival in Canada. De winnende film dingt mee naar een plek op de shortlist van de Oscars.

Anders werd geschreven door scenarioschrijver Paul Bontenbal en onderstreept het belang van sociale acceptatie van LHBT’ers wereldwijd. De film werd tot nu toe geselecteerd voor ruim vijfenveertig festivals in landen waaronder: Amerika, Canada, Peru, Duitsland, Zwitserland, Litouwen, Israël, India, China en de Filipijnen.

Momenteel toert de film veertien dagen door Mexico tijdens het MICGénero, en zal dit najaar worden uitgezonden door de Mexicaanse Publieke Omroep.

Anders is gemaakt in opdracht van de provincie Drenthe om de acceptatie te verbeteren van lhbt’ers: lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders. De filmopnames vonden onder meer plaats in Anderen en Rolde.


Auteur

arjan.brondijk