Vlinderstichting houdt TuinvlinderTelTiendaagse

ASSEN

De tuinvlindertelling van De Vlinderstichting is dit jaar extra feestelijk: hij vindt voor de tiende keer plaats. Daarom staat deze zomer in het teken van de TuinvlinderTelTiendaagse. De Vlinderstichting roept iedereen op om tussen 27 juli en 5 augustus mee te tellen in de tuin.

Iedereen ziet wel eens vlinders in de tuin. Maar waarom zou je ze tellen? Door vlinders te tellen, kun je meten hoe het met de natuur in je omgeving gaat. En die cijfers zijn belangrijk, want dagvlinders reageren snel op het milieu en de klimaatverandering. De Vlinderstichting verzamelt al jarenlang gegevens over vlinders, zodat ze beter beschermd kunnen worden. Ook gegevens uit de bebouwde kom horen daarbij. Met de tuinvlindertelling probeert De Vlinderstichting, samen met iedereen die van vlinders houdt, zoveel mogelijk gegevens te verzamelen.

Tien dagen vlinders herkennen en melden

Iedereen kan zijn of haar waarnemingen van vlinders in de tuin direct doorgeven via de app Vlindermee of de website www.vlindermee.nl. Hulp nodig bij het herkennen van vlinders? Download dan de handige vlinderherkenningskaart. Of gebruik de app Vlindermee om vlinders te herkennen.

In 2018 viert de Tuinvlindertelling haar tiende editie. Daarom is de telling verlengd naar tien dagen. Dat betekent meer kans op goed weer en meer tijd om te tellen. Tijdens deze TuinvlinderTelTiendaagse is er elke dag een vlinderactiviteit. Zo kan je op vlindersafari met een expert, nachtvlinders kijken of vlinderworkshops volgen.

Vlinderexcursie in Zuidwolde

Op zaterdag 4 augustus van11.00 - 14.00 uur is er een vlinderexcursie in Zuidwolde. De vlindertuin en de vlinderidylle zijn onderdeel van het 'vlinderommetje': helemaal ingericht om het vlinders, bijen, hommels en andere insecten naar de zin te maken. Het zoemt hier dan ook van het leven! Vlinders en bijen hebben bloemen nodig. Om nectar en stuifmeel te kunnen vinden en daarmee te overleven. Helaas hebben vlinders en bijen het moeilijk omdat er nog zo weinig bloemrijke plekken zijn. Heerlijke plekken om te wandelen en te genieten. In Zuidwolde ligt zo'n prachtige plek vol bloemen. Aanmelden is niet nodig. De excursie start bij Vlindertuin en vlinderidylle Zuidwolde, Parkeerplaats bij de Meppelerweg 31.

Kijk op de website van De Vlinderstichting voor meer informatie en een overzicht van de overige activiteiten.