Vakantie MIJ tas als eerbetoon aan Marjan IJzerman

Als eerbetoon aan de onlangs overleden Marjan IJzerman, werden maandagmiddag, in aanwezigheid van haar dochters Silvana en Nadia Hagge, de eerste naar haar vernoemde vakantietassen door de protestantse gemeente uitgereikt aan de voedselbank.

‘Mooi is de dag waarop je naam er opeens weer is’. Zomaar een zin uit het gedicht dat Wim Staal (diaconaal werker van de protestantse gemeente Assen) voordraagt tijdens de uitreiking van de ‘vakantie MIJ tas’ aan de voedselbank. De tas draagt de naam van Marjan IJzerman. Nee, niet haar volledige naam. Slechts haar initialen. Toepasselijk. Bescheiden als ze was.

‘Bij leven zou ze dit niet hebben gewild, maar ik denk dat ze er stiekem best trots op is’, reageren Marjans dochters Sylvana en Nadia Hagge die bij de uitreiking aanwezig waren en zelf een (aangepast) exemplaar van de vakantietas ontvingen.

Marjan IJzerman was de drijvende kracht achter de Sociale Winkel (voorheen de Weggeefwinkel) en Budget Support. Marjan overleed in april plotseling. ‘Zij was het sociale gezicht van Assen’, vertelt Wim Staal. ‘Als eerbetoon heeft het college van diakenen van de Protestantse Gemeente Assen besloten om de vakantietas naar haar te vernoemen. Wij willen haar gedachtengoed hoog houden.’

‘Een ontzettend mooi gebaar’, reageert dochter Nadia Hagge. Haar zus Silvana sluit zich daar volledig bij aan. ‘Nadat mamma was overleden merkten we pas hoe groot het was wat zij betekend heeft. Van de mensen die op haar uitvaart waren kende ik tachtig procent niet. Die kenden mamma allemaal vanuit haar werk.’

Thomas Oenema, coördinator van de voedselbank, is maar wat blij met de vakantietassen: ‘Wij komen normaal niet verder dan het verstrekken van voeding. Dat is natuurlijk belangrijk, maar niet echt leuk. Zo’n vakantietas is voor de kinderen een mooi extraatje die ze van hun ouders vaak niet kunnen krijgen. Het past ook volledig bij het goede werk dat Marjan deed.’

Grietje Bos van de Voedselbank vertelt dat veel mensen via Marjan hulp van de voedselbank hebben gekregen. ‘Maar Marjan maakte zich ook hard voor de mensen die na verloop van tijd toch niet uit de problemen komen. Een aantal mensen die hier niet meer terecht kon kreeg één keer in de twee weken dan nog een voedselpakket van Marjan. Ze was een doener, een bijtertje, ze gaf niet op. Het zal tijd kosten om alles door te laten gaan.’

Silvanaen Nadia beamen dat: ‘Haar werk wordt linksom of rechtsom wel voortgezet maar ik denk dat het gemis voor de minima groot is.’

In totaal ontving de voedselbank 260 vakantietassen om uit te delen. Verschillende tassen voor verschillende leeftijden. In de tassen zitten binnen- en buitenspelletjes en een goed boek. Met dank aan Intertoys Van der Veen, Rapunsel, Daat Drenthe, Kerk in Actie en de voedselbank zelf voor de verspreiding. Dat is het mooiste vinden Grietje Bos en Thomas Oenema: het uitdelen van de vakantie MIJ tas aan de gezinnen die afhankelijk zijn van de voedselbank.